Публикации

Гхи – истинската същност на маслото

гхи

гхиВ Индия, Гхи винаги е било свещен символ на благоденствието, препитанието и лечението, особено във всекидневните обредни ритуали и почетното приготвяне на храната.

Гхе е високо ценено масло за готвене и директна консумация, известно със своя превъзходен вкус, хранителни ползи и лечебни качества. Аюрведа – древната медицинска наука на Индия, определя Гхи като основна част от балансираното хранене и се счита, че е най-добрата мазнина, която човек може да консумира.

Гхи е истинската същност, истинският екстракт на маслото – резултат от дълъг и бавен процес на избистряне, при който се отстранява цялата влага, остатъците от млякото и други примеси. Липсата на влага и млечни остатъци прави Гхи изключително траен продукт.

Маслото – Гхи има една от най-високите точки на възпламеняване(485ºF), което прави това масло най-добрият избор при високо-температурно готвене.

Гхи се състои от пълния спектър мастни киселини – с къси, средни и дълги вериги, както наситени, така и ненаситени. Маслото съдържа Омега 3 и Омега 9 мастни киселини, наред с витамините – A, D, E и К.

Продуктът е подходящ за хора с непоносимост към лактоза, тъй като млечните примеси са отстранени и продукта може да се консумира без проблем.

Според научните проучвания в областта на аюрведичната медицина, Гхи спомага за смазване на съединителните тъкани в човешкото тяло и допринася за подобряване на пластичността и еластичността. Това е причината много от хората практикуващи йога да предпочитат именно това масло.

гхи

Гхи превръща фибрите в маслена киселина, която има благотворно въздействие върху чревната микрофлора. Също така допринася за увеличаване на апетита, но ускорявайки обмяната на веществата, трудно може да доведе до качване на излишни килограми. За разлика от другите видове мазнини, гхи стимулира секрецията на стомашни киселини и не предизвиква чувство за тежест в стомаха. 

Гхи е ненатрапчиво на вкус, подхранващо и има смазващ ефект. Прави гласа мек и мелодичен и е изключително подходящо за хора, които се занимават с пеене или работата им е свързана с продължително говорене.

В Аюрведа, Гхи се използва и за облекчаване на уморени очи. Пациентът се поставя да легне по гръб, след което очните ямки се запълват с разтопено, топло Гхи. Казват, че след тази терапия светът може да бъде погледнат през меката, прозрачна завеса на любовта и красотата.

В древна Индия се е считало, че тялото притежава естествена способност да лекува раните си. Гхи има широко приложение при стомашни язви и гастрити, като се препоръчва да бъде приемано на гладно, за да се повиши смазващия ефект.

Гхи показва удивителни резултати при подсилването на възрастни хора, недохранени и немощни, възстановява естествените сили, блясък и красота на човешкото тяло.

В Индия може да видите буквално на улицата да бъдат практикувани масажи, чрез нанасяне на Гхи върху кожата. Майките в родината на Гхи също използват маслото за масажиране на бебетата. То винаги е било предпочитана субстанция за подхранване на кожата, но поради високата си цена не е масово разпространено за тези цели.