Публикации

Чай от мента – гореща свежест, ясен ум, спокоен сън

мента

ментаМентата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Именно затова тогавашните студенти ходели на занятия с венци от растението.

От мента се прави ментов лист, предназначен за употреба като трапезен чай. Той е много полезен при есенно-зимния сезон. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си след преяждане.

Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата). Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

Ментолът е съставна част и на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.

Народната медицина пък казва, че ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата. В случая накиснете листа от мента за 8 дни в червено вино в съотношение 1 към 10. Получената смес използвайте за жабурене или пиене (по две супени лъжици след ядене).

При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. Масажът с ментово масло пък е ефективен при нарушения в менструалния цикъл. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.

Експериментални и клинични данни: Най-същественото в действието на ментата и на съдържащото се в нея етерично масло, е холагогното и холеретичното им действие. Експериментално се установява, че инфузът от ментови листа повишава деветократно жлъчната секреция, посочват учени. Интересен факт, който те съобщават е, че ментолът е много по-слабо активен от еквивалентни количества ментови листа. Предизвикваното от ментовия чай повишаване на жлъчната секреция се развива постепенно и едва след известно време достига своя максимум. От терапевтична гледна точка е важно да се отбележи и това, че ментолът се излъчва с жлъчката и поради това упражнява антисептично действие върху жлъчката и жлъчните пътища.

мента

Подобно на етеричното масло на лайката, и ментовото масло има изразено спазмолитично действие.

Пред вид на тези свойства на ментата чаят от ментови листа е утвърдено лечебно средство при холецистопатии, при гастрити, както и при стомашночревни и жлъчни коликообразни болки с всякаква етиология.

Ментолът притежава местно анестезиращо, спазмолитично и карминативно действие. Приложен локално, охлажда тъканите, обезчувствява сетивните окончания на нервните влакна, като същевременно предизвиква вазоконстрикция на периферните съдове; Ментовото масло и самият ментол, приети вътрешно, по рефлекторен път предизвикват вазодилатация на съдовете в някои области, най-вече на коронарните, поради което ментолът самостоятелно и в комбинация се употребява при коронароспазъм. Освен местен анестетичен ефект, ментолът притежава още антиеметивно, холагогно, холеретично спазмолитично и карминативно действие.

Ментолът и ментовото масло възбуждат както стомашната, така и жлъчната секреция, установяват учени през седемдесетте години. Съобщават се също данни за антисептични свойства на ментата.

Извършени в края на седемдесетте години фармакологични проучвания на препарати от Mentha piperita за влияние върху гладката мускулатура на храносмилателния тракт показват, че тези препарати повишават тонуса и усилват перисталтиката на изолирани чревни сегменти. При изследвани за холагогно действие се потвърждава, че екстракти от Mentha piperita стимулират секрецията на жлъчния сок. Токсичността на изследваните екстракти е ниска. Върху поведенческите реакции у мишки се констатира лек до умерен седативен ефект. В условията на лабораторни опити не е било установено пряко действие върху коронарните съдове при експериментален коронароспазъм. При модел на стомашна язва, предизвикана с раувазедин, екстракт от Mentha piperita не показва антиулцерозно действие.

Начин на приложение: Mentha piperita се употребява в практиката най- често в съчетание с други билки. Запарката от ментата се приготвя, като 1 супена лъжица се залива с 500 мл вряща вода и се оставя 2 часа. След като изстине, запарката се прецежда и се пие по една винена чашка 3-4 пъти на ден.