Публикации

Гурмар – убиеца на кръвна захар

Gymnema

GymnemaДревното име на Gymnema Sylvestre е Гурмар (Gurmaar). В превод означава  Gur – „захар” и  Maar – „да убивам”. Билката е една от най-ефективните по отношение на диабета. Основните качества на Гурмар са да контролира нивата на кръвната захар; да възстановява функцията на панкреаса; да увеличава отделянето на урина. Растението в продължение на хилядолетия е било използвано като средство за лечение на диабет.

В екстракта от листата на Gymnema Sylvestre се съдържат т.нар. „гимнемичните киселини”, диходроксигимнемичен триацетат, олеанови киселини, гимнемозиди а и б, и други.

При проведени редица проучвания с диабетици третирани с Гурмар е отчетено значително понижаване на кръвната захар и гликирания хемоглобин (един от основните прогностични показатели за ефективността на терапията). Аналогични са показателите и при болни, които са на терапия с инсулин. Резултатите са били понижаване на кръвната захар, както и по-ниски дози инсулин за тези, които са приемали екстракта.

 гурмарИзводът е, че механизмът на действие е с голяма вероятност стимулиране на секрецията на инсулин, както и регенерация на бета-клетките в панкреаса. Гурмар може да бъде добра алтернативна  терапия срещу хипергликемия, дължаща се на диабет тип – 2.

Действието върху панкреаса на екстракт от Гурмар е описано и при изследвания върху мишки. Крайният резултат е бил увеличена секреция на инсулин поради регенерация на бета-клетките на ендокринния панкреас.

Отново при мишки е сравнено действието на алкохолен екстракт от Gymnema Sylvestre и широко използван в лечението на диабет препарат (glibenclamide). Изводът е, че двете вещества имат сходен ефект по отношение понижението на кръвната захар.

При друго изследване върху мишки, целящо намаляване на теглото и решаване на проблемите със затлъстяването и високите нива на холестерол и триглицериди, е отбелязан следния резултат:

Мишките, получавали екстракт от Gymnema Sylvestre са показали значително намаляване на теглото до достигане на нормално тегло, както и намаляване на триглицеридите, „лошия“ (LDL) холестерол, повишаване на „добрия“ (НDL) холестерол.