Публикации

Индийска ехинацея – жлъчката на Земята

индийска ехинацея

Индийска ехинацея, Калмег (Kalmegh) или Андрографис (Andrographis paniculata) в Индия се нарича „maha-tiktaсе“ което в превод означава „краля на горчивото”. В Малайзия е известна като “hempedu bumi” или „жлъчката на Земята“. Билката  притежава мощно  хепатопротективно, жлъчегонно  и имуностимулиращо действие дължащо се основно на цикличния дитерпеноиден лактон – андрографолид.

Тайната за лечебните свойства на Индийската ехинацея се корени именно в нейния  изключително горчив вкус. В природата повечето от отровните вещества имат горчив вкус. Ако погълнете нещо, което има дори по-горчив вкус от отрова, се задейства автоматичен рефлекс и се отделя голямо количество стомашни киселини, които да разградят вредните вещества. Така се предотвратява увреждане на организма. Поглъщането на екстремно горчиви субстанции по принцип води до повръщане и диария, което е чудесен начин да се отървете от  токсините. Разбира се приема на билката в препоръчителните дози няма да доведе до тези крайни ефекти, а само ще повиши отделянето на жлъчен сок и ще подобри функцията на черния дроб.

Проучване в Индия върху 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с 200 mg екстракт от Андрографис по два пъти на ден 80% били стабилизирани, а 20% показвали подобрения спрямо симптомите. Билката е естествен имуно-усилвател и намалява развитието на Хепатит – Б; вируса на херпес и грип. Има твърдения за анти-канцерогенни свойства при рак на простатата и рак на гърдата.

При провеждане на опити с мишки е доказан положителен ефект на Andrographis paniculata върху глюкозната обмяна и мастния профил. Приемът на билката води до понижаване на кръвната захар и намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта. В древни времена Андрографис е била използвана при първи симптоми на настинка и грип, тъй като има мощно имуностимулиращо действие. Именно поради това си действие билката не трябва да се приема от хора, страдащи от автоимунни заболявания – обостря и задълбочава болестта.

Продукти съдържащи Индийска ехинацея или Андрографис: