Публикации

Летен регулиращ и охлаждащ чай – нарекохме го „Син“

летен чай

чайЧаст от работата в Знахария се състои в създаването на индивидуални чайове, понякога съобразени със сезоните, а друг път създаващи сезони у човека. Наричам ги динамични и широкоспектърни. Основният ми приоритет при сглобяването на всеки уникален здравословен пъзел от билки е да запазя структурата им максимално, да ги събирам от диви места и да бъда бдителна за тяхното „другарство”. Какво имам предвид?  Билките в природата често растат заедно и заедно в комбинация лекуват по удивителен начин. Тепърва ни предстоят лекции и разговори по темата.

Нашето лятно предложение тази година е с цвят – Син. Билките и плодовете вътре са именно с тази светимост. Летен и регулиращ, особено подходящ за охлаждане, рефлукс, диария, натравяне,  спазми и колики, за неврози и безсъние, характерни за летните жеги.

Дива ябълка: или Киселица… тачена и уважавана по нашите земи, дивата ябълка още от древността се е считала за дърво и плод с особена сила. Състои се от близо 85% чиста дестилирана вода, а останалите 15% са за малко количество плодова захар и изключително богато разнообразие от витамини и ензими, особено Витамин С. Тя е особено полезна при лечение на кожни заболявания и акне. Изключителен ефект стипчивата дива ябълка има върху хора, които работят и живеят в нездрава обстановка, като намалява напрежението и прочиства тялото и душата, създава вътрешен баланс.  Старите знахари казват, че  плодовете на този изключителен  плод се препоръчва на хора, които изпитват страх и неприязън от общуване с другите хора на всякакво ниво. Хора с предрасъдъци, склонни към критикуване.

чай

Тя е особено полезна за бременните и е неотменна част от нашето лятно предложение имайки  предвид топлото време и как се отразява то на жените по време на бременност. Това прави нашият чай особено подходящ за бременни, при повръщане, подуване на краката и загряване, като действа охлаждащо и регулиращо. Бременните могат и да я хапват през първите три месеца на бременността си, тъй като по този начин се намалява неразположението от растежа на ембриона в утробата и гаденето.Заради именно тези нейни качества, дива ябълка се препоръчва и на хора, които се подлагат на хемодиализа. Екстрактът, получен при обработката на плодовете на дива ябълка оказва благоприятно въздействие върху кожата на лицето и ръцете. Участва в лечението на бъбречни заболявания.

Дива трънка: Трънката е една от най – пренебрегваните в списъка с дивите лечебни плодове, а всъщност е  изключително полезна. Трудно мога да изброя множеството лечебни свойства, които притежава, като почти цялото растение от плодовете до кората е използваемо, като в нашият чай използваме сушени плодове диворастящи в Странджа.
Плодовете на трънката могат да бъдат използвани за стимулиране на обмяната на веществата, подходящи за използване в случаи на екзема, херпес, алергии, настинки, катар, лошо храносмилане.

Почти всички части на трънката са полезни и могат да се използват за лечение. Листата, цветовете, плодовете и дори кората на този дървесен храст имат очистителни, стягащи, пречистващи, потогонни, слабителни, дезинфектиращи и диуретични свойства и са много полезни за стомаха.
Билкарите и хората на село преди време  са считали, че отварата от трънка е особено лечебна при  диария сред децата, а също и за лечение на бъбречни проблеми.
Плодовете на трънката са приятни за ядене в прясно и в сушено състояние.  От друга страна, отвара помага за понижаване на висока температура.
Трънката е със силно изразени лечебни свойства, когато става дума и за стимулиране на имунната система поради факта, че тя е много богата на Витамин С.

 Див, планински джоджен : Или Лютивата мента е прочута с антимикотичното си действие, участва в лечението на гъбички и при безсъние. Джоджена е с  отлична антиоксидантна активност – отлага окислението на мазнини и намалява образуването на вредни вещества в организма. Има противовъзпалително, противоспастично, болкоуспокояващо действие. Едновременно с това действа болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично. Използва се при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущение в храносмилането, при маточни кръвоизливи. Навремето е била основната подправка при отглеждането на бебетата, чай от гьозум е описан като един от най – подходящите при колики у новородени и проблеми на храносмилателната система от различен произход

Мента пиперита : Толкова много можем да кажем за така познатата ни мента разпространена почти в цял свят.  Основна билка при лечение на болки в стомаха, болки в гърдите .Ментата помага срещу гадене, метеоризъм (газове в червата), възвръща апетита, успокоява спазмите в храносмилателните пътища. Мента е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, хроничен панкреатит, жлъчнокаменна болест, разстройство, има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо. Ментолът е съставна част и на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. Има изключително охлаждащо и тонизиращо действие в същото време успокоява нервната система. Една от най – динамичните билки в природата.

За запитвания и поръчки може да се свържете с нас чрез формуляра по-долу:

Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.