Публикации

Пунарнава – при задържане на течности, подуване и отоци

пунарнава

пунарнава

Пунарнава (Boerhavia diffusa) е широко разпространено многогодишно растение в Индия, което вирее на надморска височина до 2000 метра. В миналото растението заедно с корените са били използвани в медицината за различни състояния, но най-широко застъпено е било приложението на Пунарнава в Аюрведа за третиране на бъбречни и уринарни проблеми. Традиционно билката е била използвана за намаляване на отоците, свързани с нарушени бъбречни, сърдечни или стомашни функции. Освен това Пунарнава притежава разхлабително, деуретично и отхрачващо действие. Съчетанието между анти-възпалителни и деуретични свойства я прави особено подходяща за подпомагане лечението на бъбречни заболявания. Пунарнава е с официален статут в Индийската билкова фармакопея 2002, като диуретик и хапатито-протектор. В Аюрведа се споменава за приложението на растението при подуване на стомаха и асцит, причинени в резултат на цироза на черния дроб в ранен стадий и хронични перитонити.

Основно приложение на Пунарнава според Аюрведа:

Действието на Пунарнава е: горчиво, охлаждащо, стягащо и пречистващо. Счита се за отличен диуретик и се използва в редица лечения, когато е необходимо отстраняване на излишните течности от тялото.

Сърце: конгестия; прекомерна задръжка на течности; сърдечен оток; оток в резултат на сърдечна недостатъчност.

Бъбреци: При симптоми на всички видове нефрити и нарушени уринарни функции. Използва се при инфекции на пикочния мехур и отоци, засягащи целия организъм. Билката редуцира излишъка на течности, подуването и отоците.

пунарнава

Стомашно-чревен тракт: Пунарнава усилва т.нар. „храносмилателен огън” и е полезна при лениви черва и затруднени стомашни функции. В древността е била използвана при подуване на стомаха, метеоризъм и глисти.

Стави: Прилага се при подуване на ставите и задръжка на течности. Премахва токсините от ставите и тъканите, като улеснява ексретирането (изхвърлянето) им съответно през бъбреците и урината.

При менструални смущения: облекчава  болката, спазмите, прекомерното кървене, маточните спазми и намалява задържането на вода.

Пунарнава действа още тонизиращо, балансиращо и укрепващо надбъбречните жлези.

Фармакологично действие: Пунарнава (Boerhavia diffusa)  е показала антибактериални свойства, основно срещу гама отрицателни бактерии. Екстракт от листата проявява антиоксидантни и противохепатитни свойства във фармакологичните модели. Пунарнавин е  алкалоид, изолиран от Boerhavia diffusa, който при клинични изследвания е показал противотуморно и антиестрогенно действие.