Публикации

Свещен босилек – несравним в битката срещу паразити и гъбички

свещен босилек
свещен босилекСвещен босилек (Holy Basil) Ocimum sanctum или Тулси е многогодишно тревисто растение или храст, разпространен в Индия. В превод от санскрит думата „тулси“ означава „несравним“. Тулси прилича по вид и вкус на обикновения босилек (Ocimum basilicum), който е разпространен у нас.
Много растения са били използвани хилядолетия от различни култури по света за поддържане на имунната система и защита от микроорганизми, включително бактерии като – Bacillus anthracis (anthrax), вируси като – Херпес Симплекс (Herpes simplex virus) и гъбички като Кандида  (Candida). Установено е, че етеричното масло от Свещения босилек има антибактериално, антидрождено и инсектицидно действие. Изследователите са открили, че босилекът може да убива някои чревни паразити и че семената и маслото са леки антибиотици. В Индия от листата на свещеният босилек се прави чай, който се приема по време на епидемии, дъждовни сезони, болести като малария, дизентерия и диария. Билката е силно дезинфекциращо средство, унищожава голям процент от бактериите в устата и помага при наличие на устни язви и афти.

Свещен босилек е комплексно билково лекарство за множество общи неразположения. Листата подхранват нервните клетки (неврони) и изострят паметта. Те допринасят за отстраняване на катаралните вещества – храчки и слуз от бронхиалната тръба. Освен това заздравяват стомаха и предизвикват обилно изпотяване.

свещен босилек

Босилека е важна съставка в много Аюрведа сиропи за кашлица и лекарства за отхрачване, тъй като улеснява изхвърлянето на слузните секрети при бронхити и астма.

Счита се, че билката влияе благоприятно върху функцията на бъбреците, сърцето и редуцира нивото на холестерол в кръвта. Листата се смятат за адаптоген и анти-стрес агент. Съвременните изследвания са показали, че босилека оказва значителна защита срещу стрес. Съдържа витамин С и други антиоксиданти, като Eugenol, който защитава сърцето от вредния ефект на свободните радикали.

Holy Basil се е използвал при магарешка кашлица, заушка, дребна шарка, холера, повръщане, уринални и вагинални инфекции, паразити в червата и други. Растението е известно с качеството си да потиска болката, в това число дължаща се на тежък физически труд, както и спомага за овладяването на инфекциите.

Босилека показва добри резултати в противодействието на метаболитния стрес чрез нормализиране нивото на глюкозата в кръвта, кръвното налягане и липидите. Положителни са показателите и при изследване действието му по отношение на психологическия стрес – подобрява паметта и когнитивната функция; притежава анксиолитичен ефект – действа успокояващо, премахва тревогата, страха, безпокойството и други нарушения в емоционалната сфера.