Публикации

Откритие! Горчив пъпеш потиска апетита и помага при диабет

горчив пъпеш

горчив пъпешПри провежданите многобройни изследвания е установено, че най-малко три различни групи съставки, намиращи се в във всички части на растението Горчив пъпеш (Momordica Charantia), проявяват клинично доказани хипогликемични (понижаващи кръвната захар) свойства. Momordica Charantia е билка с успокояващо действие и демонстрира лек противовъзпалителен ефект, което означава, че употребата и рядко води до негативните ефекти, базирани на клиничния опит при тестването на традиционните лекарства за диабет.

Според изследване на Дейвид Джеймс – директор на програма за борба с диабета и наднорменото тегло към института за медицински изследвания „Garvan”  в Сидни/Австралия, Горчивия пъпеш съдържа четири надеждни биоактивни компонента. Тези вещества активират протеин наречен  AMPK, който е добре познат със свойствата си да регулира енергийния метаболизъм.

горчив пъпеш

Momordica Charantia съдържа лектин, който има инсулино-подобно действие. Този инсулино-подобен ефект се дължи на неговите два взаимосвързани инсулинови рецептора. Биоактивното вещество понижава концентрацията на глюкоза в кръвта, като въздейства на периферните тъкани и подобно на инсулиновия ефект върху мозъка – потиска апетита. Лектина основно допринася за хипогликемичния ефект, който се проявява след прием на екстракт от Горчив пъпеш и може да бъде един от начините за справяне със симптомите при начална фаза на диабет.

Проведените изследвания са показали, че Momordica Charantia възстановява увредените бета клетки, повишава нивата на инсулин, като също така усилва неговата чувствителност. Екстракта от растението възпрепятства абсорбацията на глюкозата, като инхибира глюкозните хидролази ензими, които са отговорни за разграждането на сложните въглехидратни структури, като скорбялата, на по-прости монозахариди. Освен това потиска активността в храносмилателната система на въглехидрати като малтозата и лактозата. Горчивия пъпеш стимулира производството на тироиден хормон, както и хормон, наречен – адипонектин. Серумното ниво на адипонектина е вероятен регулатор на инсулиновата чувствителност. Развитието на захарен диабет при затлъстели лица е свързано с понижение на адипонектиновата концент­рация в серума, а прилагането натиацолидинди-они (Troglitazone, Rosiglitazone) повишава ниво­то на адипонектина и така намалява инсулиновата резистентност и подобрява диабетния контрол. При генетично предразположени към диабет опитни животни и етнически общности (индианците Pima) серумният адипонектин е по-нисък. Прилагането на адипонектин при такива опитни животни води до подобряване на инсулиновата чувствителност и по-рядко до развитие на диабет. Адипонектин повлиява липидната обмяна. Понижението му в серума понижава HDL-холестерола, повишава триглицеридите и атерогенните малки, плътни LDL-частици. Ефекта на Momordica Charantia се изразява в това, да модулира секрецията на инсулин; да транспортира глюкозата до клетките и съответно мастните киселини в митохондриите, подобно на тироксина и AMPK. Поради тази причина се счита, че влиянието на Горчивия пъпеш върху въглехидратния и мастния метаболизъм се дължи именно на стимулацията на тези хормони.