Публикации

Трифала – нежна грижа за храносмилателната система

трифала

трифалаТрифала е най-популярната билкова формула в Индия, тъй като тя е едновременно ефективно разхлабително средство, което не изтощава и не отслабва организма. Обичаите на вегетарианците – хиндуисти не толерират използването на остри лаксативни лекарства, за разлика от привържениците на растителната храна в други държави. Според тях храната трябва да се цени, като организма не бива да я „изхвърля преждевременно“ преди да е абсорбирал нужната енергия и елементи чрез червата.

Именно поради своите добри хранителни качества, Трифала прочиства храносмилателната система и премахва токсините на едно дълбоко органично ниво, без да изчерпва резервите на тялото. Всички знаем колко изтощени и отпаднали се чувстваме дори след най-леките симптоми на диария. Този мек и хармонизиращ ефект на Трифала е причина за това тя да се утвърди като най-използваната билкова комбинация в света от няколко десетилетия насам, що се касае за храносмилателни проблеми.

Трифала подобрява храносмилането, очиства дебелото черво, възстановява редовното изхождане (хроничен запек). В своя състав Трифала съдържа билки със следното действие:

Харитаки или Терминалия чебула (Terminalia chebula) се използва при тежки интоксикации, изразяващи се в запек, гъст сивкав налеп на езика, коремна болка и подуване на корема, вонящи изпражнения и дъх, метеоризъм, слабост и забавен пулс. Оказва благотворно влияние при стомашно-чревни заболявания, неоплазии, асцит, хемороиди, разширение на черния дроб и далака, глисти и колит. Харитаки може да се използва след операции и като адювант с други лекарства, които влияят на стомашния мотилитет. Харитаки се включва в диетите на хора склонни към преяждане, а за здрави хора с прекомерно образуване на газове в стомаха, това е билка, която облекчава подобно състояние.

трифала

Амла (Phyllantus emblika) или Амалаки подобрява храносмилането, балансира и нормализира състоянието на невро-ендокринната система, регулираща хормоналните функции на критични органи: щитовидната жлеза, панкреаса, тимус, надбъбречните жлези, репродуктивната система. Амалаки има силни антиоксидантни свойства, увеличава хемоглобина, регулира кръвната захар и нивата на холестерола, подпомага растежа на косата и ноктите, укрепва костите и зъбите, има анти-стареене ефект, противовъзпалителен и адаптоген ефект.

Бахеда /Terminalia belerica/ проявява стягащо, тонизиращо и спазмолитично действие. Вкусът ѝ е стипчив, сладко-горчив и пикантен. Лечебните свойства на Бехада са насочени към балансиране на състоянията с повишено отделяне на слуз, астма, възпаление на бронхите, алергии и хълцане. Подобрява усвояването на нутриентите и дейността на червата.

Антибактериално действие:

Счита се, че Трифала притежава антибактериални свойства. В изследване публикувано в списание – „Journal of Ethnopharmacology“ учените представят доказателства за антибактериалната активност на билковата формула срещу различни бактериални видове, като – Helicobacter pylori, бактерия свързана с развитието на гастрит, язва и рак на стомаха. В последващо изследване публикувано по-късно се описва свойството на индийския лек да възпрепятства развитието на Стрептококите, в частност концентрирани в плаката, намираща се в устната кухина. В този смисъл Трифала може да играе много важна роля в грижата за денталното здраве.