Публикации

Чай за камъни в бъбреците – „Знахария“

чай за камъни в бъбреците

чай за камъни в бъбрецитеПреди да ви представя  тази комбинация от билки ми се иска отново да подчертая принципа, въз основата на който аз  правя своите комбинации в Знахария. От изключително значение  е „другаруването” между билките и тяхното поведение в природата. За да успеят тревичките да излъчат балансирана и лечебна енергия с цел да ви помогнат, то трябва така да са подбрани, че да са съвместими сами по себе си и със сходни характери. Ще ви направи впечатление, че чая е комбинация предимно от корени, семена и дръжки – все силни и твърди структури издържащи на влиянието на околната среда, под земята и във влажна среда. Правилата в природата така са такива, че подобното се лекува с подобно и инстинктивно го търси…

Считам тази билкова комбинация за успешна, като се позовавам на практическия опит, който съм натрупала при работата с клиентите. Някои споделят за бързи резултати – поява на бъбречни болки, парене и изхвърляне на пясък на следващия ден след започване на приема на чая. По-скоро обаче такива са възможни след втората – третата седмица. Повечето от хората споделят за положителни резултати именно след такъв период. Имайте в предвид, че тези отлагания и кристални структури са се образували в бъбреците в продължение на дълъг период и не можем да очакваме да се разградят и изхвърлят бързо. За тези, които са скептични по отношение на лечението с билки искам да обърна внимание, че специално за бъбречно-каменната болест и до ден днешен традиционната медицина разчита предимно на лекарствени продукти, чийто състав включва основно билкови екстракти.

И  сега може да прочетете за магията на онези билки, които имат силата да почистят вашите бъбреци, да разбият камъните и да облекчат уринирането. Чая е особено подходящ при бъбречно-каменна болест, по време на криза, при бъбречни инфекции и др. заболявания свързани с пикочо – половата система.

Корени от бяла ружа: Използвана от векове, ружата по – често е позната в лечението на белодробни и респираторни заболявания заради слузните вещества, които съдържа и излъчва нейната отвара. Но моята практика и тази на лекарите, с които работя потвърдиха  моето становище, че в състава на всеки очистващ чай особено, когато става дума за изхвърляне на камъни е жизнено необходима слузна билка, която да облекчава кризата и изхвърлянето на камъка, както и спомага за намаляване на нараняванията по така деликатните пътища на урината от бъбрека до мехура.

Корен коприва: Едва ли има някой, който да не е запознат със свойствата на копривата, а да не говорим за корените, които имат особено отношение към пикочо – половата система при мъжете. Копривата е едно от най – мощните средства  помагащо при справянето с доброкачествената простатна хиперплазия и оток, което я прави задължителна за този чай тъй като бъбречната криза сама по себе си е травматична както за бъбрека така и за уретера, чиито стени отичат. Това е важно за мъжете, които имат тези страдания. Копривата пречиства, стимулира деурезата и има сериозно  отношение към дрениране на пикочните пътища по време на криза.

Корен къпина: Коренът от къпина е застъпен  в голяма част от моите билкови смеси. Изключително гъвкава и широко – спектърна билка, която облекчава възпалителните процеси, болката и температурата. Има сериозно отношение към хронични възпалителни процеси на бъбреците. Изключително силният ефект на къпината се дължи и на нейната устойчива природа. Къпината е издръжлива и трудно разрушима, заради своите бодли и плътност на храсите…това само по себе си ни говори, че тя е важна в лечението на именно онези болести в нас, които са свързани с плътност(камъните) и устойчивост – камъните са устойчиви структури, които се трупат в  бъбреците ни дълго време. Корена от къпина стимулира деурезата, очиства добре бъбреците и пикочният мехур, облекчава болката и възпалителните процеси.

чай за камъни в бъбреците

Корен шипка: Кралицата на билките…билката за всичко…древните са и отдали специална почит, тъй като е имала особена сила, казват, че е лунна билка и е под закрилата на луната, което само по себе си говори за нейната мощна очистваща сила. От друга страна  корените на този уникален дар на природата имат силата да разграждат камъните в бъбреците  максимално бързо, благодарение на веществата  съдържащи се в корените на шипката. За това тя е основоположник в справянето с болести свързани с камъни в бъбреци, жлъчка и слюнчени жлези. Особено важно е да отбележа, че  помага за отделянето на излишната сол от тялото.

Хвойна плод: Преданията за нея ще ни отведат в древността. Плодът на безсмъртието…дървото на чистотата. Казват, че дори само да седиш покрай хвойна вдишвайки от аромата и, лекуваш тялото и душата си с хвойновия  въздух.  Плодовете от хвойна се използват от древността за лечение на бъбреците и пикочния мехур, тъй като плодовете имат  антибактериални и антибиотични  свойства. Тя е  естествен диуретик, който изчиства пикочния мехур и уретера. Изключително ефикасна при  невротичен и раздразнен пикочен мехур с  често уриниране, болки и парене.

чай за камъни в бъбреците

Планински хвощ: Обичам тази билка, обичам да наблюдавам нейната обител…приличаща на елха, но така лека деликатна и фина, тя е любимата на  ветрове и заедно с него случват невиждана красота по пълна луна…Поела от силата на вятъра, носеща послание за чистотата и реенето на въздуха, то Боговете са я дарили с тази сила именно да ни помогне, когато имаме нужда от вятър и движение вътре в нас, та да се случим чисти. Знаете ли, че находищата от планински хвощ са едно от най-предпочитаните места, където тревопасните животни правят своите леговища в горещите летни дни. Планински хвощ е винаги зелен, стъблото му е сочно и има тръбовидна структура. Сещате се какво наподобява – уретер! Тази разновидност от семейството на хвоща вирее предимно в планината и достига височина около 2 метра. Той съдържа 8 пъти повече силиций от полския хвощ и фигурира като основна билка в множество рецепти за изчистване на кръвната лимфа и изобщо за детокс и изчистване на организма включително бъбреци и черен дроб.

Семена от метла: Едно от любимите ми семенца…носещо толкова много послание и древна памет…разгръщайки старите тефтери то..метлата и изобщо семената й винаги са били свързани с окултни и древни практики за изчистване и прогонване на лоши влияния, болести, чужда намеса. Не мога да се сетя за по – бързо и силно средство от семето на метлата когато става дума буквално „да изметем” ненужното от себе си. Основно семе в състава на всички добре обмислени отвари за детокс и изчистване на бъбреци и черен дроб. Съдържащите се в нея вещества буквално извеждат в друг режим на работа всяка наша клетка. Неотменен спътник във всички мои чайове за диабет, кръвна лимфа, черен дроб, бъбреци и жлъчка.

Семена от пъпеш: Една картина от моето ранно детство излиза, как баба отделяше пъпешовите семена и казваше :” Хиляди години преди Христа древните са ги пазили тези семенца, а после персийските, арабските и азиатските лекари са ги пазили за кралете си…и колко предания има…” Семената, които са давали на кралете за здраво поколение и дълъг живот. Днес науката доказа уникалните качества на тези семена, които имат способността да стимулират потока на урината, да разбиват камъни, а  слузните вещества в семената благоприятно увличат и остатъчният пясък до пълно изчистване.

Дръжка – вишна: Изящната лечебница в нашата градина. Може да прочетете толкова много за вишната, ще се сблъскате с информация, за която дори не сте предполагали…но имайки в предвид принципа на моя чай, то аз задължително включвам в неговото съдържание нещо от природата наподобяващо камък, като семката на вишната свързана с дръжката…но уви не е само това…вишната съдържа танини, флавоноиди, кумарини, органични киселини, захари и др., което я прави особено подходяща за този чай. Кумарините в дръжките играят  важна  роля за нормалното съсирване на кръвта, възпрепятства образуването на тромби, запушването на кръвоносни съдове и именно тези качества на  дръжките са провокирали лечителите да ги  използват  като противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство и бъбреците.

Златна пръчица: Една от най – омайните и любими мои билки. Не само е красива, но и посланието и е красиво. Растяща на високо в планината, то тя съхранява в себе си чистота и силата да лекува деликатно, но устойчиво. Отдавна е известна,  когато става дума за застой на течности в организма, цистити, пясък и камъни в бъбреците,  нефрити. Нейното силно  диуретично действие има свойството да стимулира бъбречната функция и да засилва рязко бъбречната екскреция. Заради съдържащите се в нея никотинова киселина и флавоноиди, билката действа успокояващо и релаксиращо.

Начин на приготвяне и консумация:

3,5 с.л. от билките завират в 1л. вода за 10 мин. на тих огън под похлупак. Престояват до изстиване, прецеждат се и се изпиват за деня на 2 – 3 пъти на гладно.