Публикации

Кои билки за черен дроб трябва да познаваме

черен дроб

Чанка пиедра

Черният дроб може символично да бъде наречен лабораторията на човешкия организъм. В него протичат поредица от биохимични реакции, които регулират обмяната на веществата, осъществява се детоксикация и биотрансформация на лекарствата. Биотрансформацията е поредица от биохимични процеси в черния дроб основно, които водят до преобразуване на химичните (лекарствени) вещества в по-лесна за усвояване форма, а ненужните се неутрализират и извеждат от организма.

В черният дроб се синтезират много важни протеини: преносители, прекурсори (предшественици) на протеините в коагулационната система. Протеините преносители играят ролята на транспортни средства за хормони, микроелементи и витамини. Поради факта, че черният дроб участва в толкова съществени процеси за нормалното функциониране на организма е много важно да бъде „пречистван“ с помощта на различни билки. В тази статия ще разгледаме действието на някои тропически растения, които се използват за лечение на черния дроб от хилядолетия, но са слабо познати в западния свят.

Чанка пиедра (Phyllanthus niruri) е често използвана билка за лечение на всички форми на Хепатит. Използвана е в индийската традиционна медицина при бъбречни и чернодробни смущения, основно поради свойството и да елиминира токсините от тялото. Според редица източници, Чанка пиедра може да облекчи боледуването от жълтеница в рамките на 4-5 дни и да редуцира нивата на билирубин. Билирубинът в урината е повишен при инфекциозни и токсични хепатити, запушване на жлъчните пътища, чернодробни и жлъчни тумори, сепсис.

черен дроб

Пикрориза куроа

Пикрориза куроа (Picrorhiza kurroa) е билка известна в китайската и индийската медицина със свойствата си да нормализира нивата на чернодробните ензими. Проведените проучвания сочат, че Пикрориза куроа притежава терапевтичен ефект при вирусни хепатити, като някои непотвърдени източници споменават и за вероятни ползи при поражения на черния дроб, в следствие на отравяне с гъби. В Аюрведа се споменава за употребата на Пикрориза в лекарства, предназначени за борба с автоимунни заболявания, като Псориазис и Витилиго.

Пурпурна тефрозия (Tephrosia purpurea) се използва при заболявания на черния дроб, далака, сърцето и кръвта, при отравяния. Коренът на Tephrosia purpurea има диуретични свойства, повлиява жажда, обогатява кръвта, лекува диария, полезен е при бронхит, астма, чернодробни заболявания, заболявания на далака, възпаления, циреи и пъпки. В традиционната индийска медицина билката е известна с нейната ефективност при жлъчни фебрилни пристъпи, обструкции на черния дроб и далака. При клинични проучвания е установено, че показва добри резултати приложена при цироза и вирусен хепатит.

черен дроб

Тамарикс галика

Калмег (Kalmegh) или Andrographis paniculata се нарича „краля на горчивото” и притежава мощно имуностимулиращо, хепатопротективно и жлъчегонно действие, дължащо се основно на цикличния дитерпеноиден лактон – андрографолид. Проучване в Индия върху 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с 200 mg екстракт от Андрографис по два пъти на ден 80% били стабилизирани, а 20% показвали подобрения спрямо симптомите. Билката е естествен имуно-усилвател и намалява развитието на Хепатит – Б; вируса на херпес и грип. Има твърдения за анти-канцерогенни свойства при рак на простатата и рак на гърдата.

Еклипта Алба (Eclipta Alba) е билка, наричана още и фалшива маргаритка. Тя е много полезна за лечение на цироза, косопад, затлъстяване на черния дроб, увреждане от алкохолизъм, както и за други чернодробни заболявания.

Тамарикс галика (Tamarix Gallica) съдържа алкалоид наречен – Тамариксин, който се прилага за увеличаване броя на тромбоцитите в човешкото тяло, както и при проблеми, свързани с чернодробна недостатъчност. Също така в растението са откриват малки количества – Тамариксетин и Аглокон, които във фармацевтичната индустрия намират приложение в лекарства за гъбични и вагинални инфекции, кървене от ануса; обилно менструално кървене и др.