Публикации

Бакопа – безопасният мозъчен стимулант

бакопа

бакопаНа пазара се предлагат много продукти, които стимулират концентрацията, паметта и мозъчната дейност като цяло. Голяма част от тези продукти са ориентирани към бърз ефект, но негативна тяхна страна е съдържанието на стимуланти като кофеин, които изтощават нервната система и засилват умората впоследствие. Съществуват и други продукти, които са ориентирани към дългосрочна подкрепа на нервната система и мозъчната дейност. Те действат по-бавно, но имат трайни и задоволителни резултати. Бакопа мoниери е един от тези продукти с огромен потенциал, който отдавна е бил известен в не толкова „тъмната“ Индия.

Бакопа (Bacopa monnieri) е билка, която се среща в естествен вид в Индия и има продължителна история на употреба в Аюрведа при различни разстройства на здравето, свързани с тревожност, засилено безпокойство, интелектуални смущения и отслабена памет. Тези качества се дължат на откритите в растението активни съставки – алкалоиди и сапонини, които намират приложение при лечението именно на болести, чийто симптоми са – нарушена способност за концентрация и хиперактивно поведение. Бакопа, известна още като Брахми и билка на божия благодат  е  средство за ободряване и тонизиране на мозъка, подсилва способността за запомняне и възпроизвеждане на информацията, както и се грижи за подхранването на нервната система. Бакопа проявява особено силен ефект при възрастни хора. При проведени научни изследвания е отчетено и подобряване на параметрите на паметта при деца, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Билката може да се категоризира като класически ноотропик, но не притежава свойствата на стимулантите. Бакопа мониери е също и силен адаптоген, като спомага за успокояване на стреса и преодоляване на тревожно поведение. Нейните свойства са били не по-малко популярни, в сравнение с други мощни адаптогени в Аюрведа (като ашваганда).
В Индия Бакопа често се комбинира с храна, богата на мазнини, заради мастната разтворимост на редица компоненти в билката.
Основните активните компоненти в брахми са бакопазидите, които съставляват до 8% от сухото тегло. Други преобладаващи активни компоненти са бакостеролите, бета-ситостерол и кверцетин, както и още 10 различни фенола и флавоноида. Активните вещества на бакопа притежават силна антиоксидантна активност и влият върху антиоксидантa супероксид дисмутаза (SOD).

бакопаИзвестно е, че билката стимулира редица невротрансмитери, като ацетилхолин, допамин и серотонин, но това не е основният механизъм на действие, чрез който се подобряват параметрите на паметта.
Въпреки, че не е напълно разкрит механизмът на действие, счита се, че активните компоненти в Бакопа подобряват драстично връзките между самите неврони и стимулират растежа им, което спомага за подсилването на паметта.
Друг механизъм на действие с висок потенциал е взаимодействието със серотониновата система, което оказва благоприятен ефект и върху нивата на ацетилхолин. Това взаимодействие се свърза със стимулирането на ензима триптофан хидроксилаза и подобряване на действието на серотониновия транспортьор.

Положителният ефект на Бакопа върху паметта се отбелязва при средно дълъг период на прием. Стабилните резултати започват да се формират в края на първия месец употреба. Препоръчва се ежедневна употреба в рамките на 2-3 месеца за максимални резултати.

Не се препоръчва употребата на Бакопа на празен стомах. Това не само намалява усвояването на активните съставки, но и може да причини странични ефекти като гадене, болки в стомаха, повръщане и разстройство.