Публикации

Пикрориза Куроа – сбогом на токсините в черния дроб

Пикрориза Куроа

Пикрориза КуроаПикрориза Куроа е билка, която вирее  в района на Хималаите от Кашмир до Сиким, на надморска височина от 2700-4500 метра и в Непал, където се установява в изобилие между 3500 до 4800 метра. Расте далеч от населените места и отнема от часове до дни, за да се стигне до местообитанието й.

Счита се, че Пикрориза Куроа притежава силно изразен хепатопротективен (защитаващ черния дроб) ефект. Тя стимулира детоксикационните системи на организма и притежава терапевтичен ефект при лечение на вирусни хепатити. Съдържащите се кукурбитацини в билката са силно цитотоксични и имат противотуморни свойства. Тя може да намали нивата на холестерола в кръвта и да понижи времето за коагулация. В миналото билката се е използвала за третиране на ухапвания от змии и ужилвания от скорпиони.

Пикрориза куроа (Picrorhiza kurroa) е известна в китайската и индийската медицина със свойствата си да нормализира нивата на чернодробните ензими. Проведените проучвания сочат, че Пикрориза куроа притежава терапевтичен ефект при вирусни хепатити, като някои непотвърдени източници споменават и за вероятни ползи при поражения на черния дроб, в следствие на отравяне с гъби. Най-забележителни са хепатопротективните свойства на билката срещу алкохол и лекарствения препарат Тиленол (Парацетамол) и показва по-голям потенциал, отколкото силимарина – активното вещество на билката Бял трън. В Аюрведа се споменава за употребата на Пикрориза в лекарства, предназначени за борба с автоимунни заболявания, като Псориазис и Витилиго. Билката в традиционните китайски и аюрведически системи за медицина, се използва за лечение на черния дроб и на горните дихателни пътища. Смята се, че е особено полезна при бронхиална астма. Традиционните приложения включват лечение на широк спектър от състояния – треска, хронична диария, запек, диспепсия и жълтеница.