Публикации

Амла – красотата започва от червата!

амла

АмлаАко искаме да бъдем красиви, първо трябва да имаме здрави черва. Каква е връзката между двете? Колкото по-здрави черва имаме, толкова по-добре ще усвояваме полезните хранителни вещества от храната, която консумираме.

Всичко е един затворен цикъл, защото колкото по-здравословна храна приемаме, толкова по-здрави черва ще имаме и ние самите ще се радваме на по-добро здраве и красота.

Произход и разпространение на Амлата:

Амла е дърво, което расте в Централна и Южна Азия и традиционно се използва в лечебните практики на общностите в региона. Съвременната медицина потвърждава антиоксидантните свойства на плодовете му, както и приносът им за чернодробното здраве и предотвратяването на преждевременното стареене.

Използваеми части и химичен състав:

Плодовете на растението са високо-хранителен и важен източник на витамин С, минерали и аминокиселини. Всъщност плода представлява най-концентрираната форма на витамин С в природата, като съдържа 30 пъти по-голямо количество от портокала. амлаВ плода амла, витамин С е свързан с танини и биофлавониди, които действат като Ко-фактори. Те подсилват действието на витамин С и осигуряват неговото по-пълноценно усвояване от организма. Естествените съставки винаги се разпознават безпогрешно от нашия мозък. Ефикасността на Амла се дължи на натуралния и произход.  В плодовете на амла се съдържат и голям брой полифенолни съединения – елагова киселина, галова киселина, кверцетин и други флавоноиди, пирогалол, кампферол, корилагин, фурозин, геранин, танини и др., които му придават мощно антиоксидантно действие.

Как Амла подобрява функцията на нашите черва:

Амла засилва абсорбацията и асимилацията на храната, подобрява храносмилането и стимулира нашите вкусови рецептори, което води до по-голяма наслада. Тя може да се консумира от всеки, независимо от дали има раздразнен стомах или повишена киселинност. Амлата подпомага усвояването на желязото в червата и е много полезна за хора, страдащи от желязо-дефицитна анемия. Във високи дози действа като разхлабително средство, поради високото съдържание на фибри.

Екстракта от плода подсилва абсорбацията на калция от организма и оттук помага за изграждането, поддържането и възстановяването на костите, зъбите, ноктите и косата. Амлата допринася за запазване  естествения цвят на косите и забавя преждевременното посивяване. В допълнение, заздравява космения фоликул и предотвратява изтъняването на косъма с възрастта.