Публикации

Билката Безсмъртниче лекува всичко без…

безсмъртниче

безсмъртничеБезсмъртничето, наричано още  Жълт смил (Helichrysum arenarium) съдържа: флавоноиди, калий, магнезий (за укрепване на сърдечния мускул), уникални смоли, танинови компоненти. Използва се за превантивни цели и помага за възстановяване на тялото след сърдечен удар.

Името си дължи на факта, че растението може да  издържи без вода до 30 дни. Периодът на цъфтеж започва през юли. Цветята постепенно избледняват през септември. Дори при благоприятни природни фактори, цветята са малки, имат ярък жълт или оранжев цвят. Цъфтежът продължава през лятото и плодовете могат да се събират през есента. За медицински цели използвайте цветните кошнички. Останалите части са неизползваеми. За да запазите лечебните свойства на растението, събирайте цветните кошници в началото на лятото. При подготовката на материала трябва да се използват само онези, които вече са отворени. Нарежете цвeтовете с ножици, оставяйки 1-2 см от стъблото. За да изсъхне правилно, трябва да ги поставите на място, където въздухът циркулира, поддържайки постоянно проветряване. Поставете под цветята дебела хартия. Растенията се поставят равномерно и се оставят да изсъхнат напълно. Периодично проверявайте състоянието им. Когато цветята са готови за употреба, те се съхраняват на сухо място до 3 години.

Когато цветовете на безсмъртничето изсъхнат, те придобиват специфична миризма, която се дължи на съдържанието на голям брой етерични масла в растението. Цветовете, освен маслата, съдържат катран и горчиви вещества, както и флавоноиди. Красивият цвят дори в изсушено състояние е богат на танини, голям брой витамини и минерали, необходими за човешкото тяло. За особено важни сред тях се считат  аскорбинова киселина, витамин К, каротин, минералните соли и други микроелементи, които са полезни за хората.

Инфузията от цветовете има противовъзпалителен и спазмолитичен ефект. Укрепва секрецията на жлъчката и увеличава съдържанието на билирубин в нея, повишава тонуса на жлъчния мехур и стимулира изтичането на жлъчката. Има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на сфинктера на жлъчния мехур и жлъчните пътища, и променя вискозитета на химическия състав на жлъчката. Стимулирането на секрецията на стомашния сок и забавянето на евакуационната функция на стомаха и червата допринася за по-добро храносмилане на храната. Активира екзокринната активност на панкреаса, разширява кръвоносните съдове на червата.

Практическите ползи от употребата на билката се изразяват в следното: усещането на тежест под лъжичката отслабва; намаляват или дори изчезват болките в областта на черния дроб и жлъчния мехур; подуването на стомаха изчезва; уголемения черния дроб може да редуцира обема си.

безсмъртниче

В народната медицина отварата от съцветията се използва за лечение на заболявания свързани с:

  • черен дроб, жлъчен мехур, жлъчен тракт;
  • за лечение на гастрит, ентерит, колит;
  • женски заболявания
  • подагра, ревматизъм, ишиас, невралгия;
  • бъбречно заболяване, уролитиаза.
  • остри заболявания на пикочния мехур с трудности и болезнено уриниране, с оток, свързан с бъбречна недостатъчност.

Народни рецепти:

Отвара – 10 грама сушени цветове се изсипват в емайлиран съд, заливат  се с 200 мл вряла вода, покрити с капак, варят се на  водна баня в продължение на 30 минути при разбъркване. След охлаждане при стайна температура извадете цветовете и прецедете. Трябва да се долее вода до обем от 200 ml.

Затоплена отварата се  взема 15 или 20 минути преди ядене по 1/2 чаша 2 или 3 пъти на ден. Готовата отвара да се съхранява за не повече от 2 дни на хладно място.

Запарка от цвета – 3 супени лъжици цветове залейте с чаша вряща вода, оставете в затворен съд за 1 час, филтрирайте. Вземете 1 супена лъжица на всеки час (но не повече от 8-10 супени лъжици на ден) при хиперполименорея и кървене от матката.

Студена настойка от цветовете на безсмъртничето – 10-15 g  цветове се изсипват в стъклен съд и се заливат с 200 ml кипяща вода. При стайна температура престоява се в продължение на 8 часа, след което се филтрира. Вземете 20 минути преди хранене четири пъти на ден по ½ чаша.

Противопоказания и възможни нежелани реакции:

Безсмъртничето е с ниска токсичност, но при продължителна употреба може  да има отражения върху черния дроб. Макар, че е подходяща билка за лечение и профилактика на черен дроб и жлъчка, употребата му не трябва да е продължителна.

Противопоказно е използването му при жълтеница – докато заболяването не е излекувано.

Пациентите с хипертонично заболяване, преди да приемат билката трябва да се консултират личния си лекар, тъй като леко повишава кръвното налягане.

Според някои други източници билката не притежава този ефект, а дори точно обратното – леко понижава кръвното налягане. Въпреки това – бъдете внимателни!