Публикации

Бял трън – ползи и рецепти

бял трън

бял трънБелият трън  е покрит с многобройни бодли и е невъзможно е да го докосвате с голи ръце. Той може да достигне до 2 метра растеж. Всяко цветче е бодлива кошница с богат лилав оттенък. Цъфти в средата на лятото в Западна и Източна Европа,  Украйна, Сибир, в Азия и дори в Шотландия.

Като материал за различни заготовки често се използват семената. От тях се приготвят лечебни масла и прахове. Листата и корените също се използват – от долните части можете да приготвите магически отвари, а от листата да изцедите соковете. Не се чака да  узреят плодовете и се започва събирането на реколтата, когато семената са все още зелени. Изсушават се на открито, под сенници. В сушилните камери суровината се суши в производствени обеми при температура до 45 градуса С. Изсушените суровини се съхраняват в хартиени или платнени торбички до 1 година.

Белият трън се смята за един от най-уникалните природни антиоксиданти, предотвратявайки преждевременно стареене. Той неутрализира свободните радикали, които разрушават биологичните структури. Тези качества му позволяват да се използва в козметични продукти с анти-стареене ефект.

Състав и лечебни свойства:

В белия трън има цинк, селен, мед, елементи от групата на мастноразтворими витамини, ненаситени мастни киселини.

Резултати от изследвания и експерименти са доказали защитния ефект на белия трън при хронично отравяне с хлор, при хепатит и цироза на черния дроб, причинени от алкохол, лекарства, токсини, радиация.

Витамин Е се съдържа в достатъчни количества и в този вид допринася за качественото развитие на репродуктивната система.

Помага при хронична интоксикация (алкохол, наркотици, химически), гадене по време на бременност,  затлъстяване. Има превантивен ефект по отношение на сърдечни удари, инсулти и други.

бял трън

Много силния биологичен елемент – силимарин стабилизира работата на клетъчните мембрани и особено на черния дроб. Дерматолозите го предпочитат за висококачествено лечение на псориазис, витилиго, акне, алопеция. Той допринася за заздравяването на рани, включително изгаряния, без да се образуват белези.

Прах от смлени семена се приема, когато е необходимо спешно да се понижи нивото на кръвната захар, да се очисти кръвта, да се лекуват разширени вени.

Медът, който се събира от полетата, преобладаващи с растението, е най-идеалното средство за нормализиране на функциите на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, подобрява секрецията на жлъчката.

Соковете от листата се пият при запек, колит, като леко слабително, диафоретично, диуретично и холеретично.

За лечение на хемороиди:

От прясно нарязани растения изстискайте соковете и консумирайте 3 пъти на ден преди хранене по една лъжицата.  Лечението трябва да продължи поне 1 месец.

Чай при разширени вени:

1 супена лъжица от това растението се залива с 300мл. гореща вода. След 5мин. се прецежда. Пийте на малки глътки докато е топло сутринта на празен стомах, на вечеря 30 минути преди хранене и вечер преди лягане.

Използване на бял трън за лечение на анемия и понижени нива на хемоглобина:

Нарязани сухи семена (1 чаена лъжичка), поставете в емайлиран съд. Налейте 1 чаша вряща вода, оставете сместа на водна баня в продължение на 30 минути, охладете и филтрирайте. Долейте вряла вода до първоначалното количество. Полученият бульон е разделен на 4 порции от 50 ml и се изпива за един ден. Може да остане в хладилника готова отвара за не повече от един ден.

В случай, че са Ви открили камъни в жлъчката приемането на бял трън трябва да е в ограничени количества.