Публикации

Как да се избавим от афтите

афта

афтаАфтозният стоматит е форма на обикновен стоматит, характеризираща се с увреждане на устната лигавица. В устата се появяват бели образувания по венците, небцето и вътрешната повърхност на бузите. В някои случаи инфекцията при възрастни се простира и върху повърхността на езика.

Това заболяване е най-тежката форма на болестта, тъй като в допълнение към класическите признаци на стоматит, пациентите страдат от силна болка в областта на възникналата афта и при преглъщане, а когато е на езика и по време на дъвчене. Въпреки факта, че афтозния стоматит засяга предимно деца, това заболяване засяга устната кухина и при възрастните. Лечението обикновено отнема от няколко дни до около две седмици.

Причини за болестта:

Основната причина за заболяването е инфекцията. Тя може да бъде причинена: херпесен вирус; някои форми на стафилококи; аденовирус; грипен вирус; морбили; дифтерия.

Въпреки това, при повечето възрастни тези инфекции не могат да доведат до стоматит, ако тялото е в състояние да преодолее патогена. Но следните фактори влияят върху активирането на инфекцията: намален имунитет; дефицит на витамини и микроелементи; предразположение към алергични заболявания; заболявания на храносмилателния тракт; наследствен фактор; увреждане на устната кухина (например прехапване); болести на зъбите.

Симптоматология на заболяването:

Първоначалният стадий на заболяването има симптоми, които пациентът може да обърка с обичайна остра респираторна болест и това да доведе до избора на погрешно лечение. Сред тези признаци са:

афта

-повишена телесна температура (понякога до високи нива);

-общо неразположение;

-увеличаване на лимфните възли в гърлото под челюстта;

-болки при преглъщане

-загуба на апетит

На този етап, върху лигавицата на устната кухина, могат да се забележат зачервени зони, след което след известно време се образуват афти.

Втората фаза на заболяването се характеризира с ясни признаци на афтозен стоматит, главният от които е появата на бели петна. Най-често се появяват под езика, устните, бузите и венците. Над афтата се образува покритие от фиброзна плака, която предизвиква неприятна миризма от устата, а краищата на афтата се оцветяват в пурпурно.

Видове стоматити:

Както всички възпалителни заболявания и афтозният стоматит  традиционно е разделен на остър и хроничен:

Острият най-често се провокира от вирусна инфекция и се проявява чрез бързото появяване и нарастване на негативните симптоми и множество болезнени афти.

Хроничният рецидивиращ стоматит се характеризира с  бавно проявяване, в повечето случаи симптомите се лекуват много дълго, тъй като при всеки неблагоприятен фактор болестта се възстановява. Афтите са малко, възникват една след друга и могат да останат в устата в продължение на месеци.

Лечение на заболяването с  народни средства:

Хроничният рецидивиращ афтозен стоматит е лесен за лечение с народни методи. За да се лекуват симптомите на афтозен стоматит при възрастни, има много средства и предписания. По-долу са най-ефективните инструменти, които помагат при стоматит.

Лайка

Тя е ефективно и бързо средство за лечение на възпалителни заболявания. Това универсално лечебно растение ще помогне за лечение на хроничен стоматит дори у дома.

За да лекувате заболяването при възрастни, вземете 1 чаена лъжичка цвят от лайка и залейте с чаша вряла вода. Трябва да оставите цветовете да се киснат докато  водата стане леко топла. След това течността се прецежда. С полученото лекарство трябва да изплаквате устата четири пъти на ден. По същия начин може да се направи отвара и със зелен чай.

Терапия със сурови картофи:

Картофите трябва да бъдат обелени, измити и настъргани. Получената маса се поставя върху тензух, увиват се, за да се получи торбичка. Тази торбичка се поставя върху афтата в  продължение на пет до десет минути три пъти на ден. Курсът на лечение с такова лекарство е една седмица.

Бял равнецафта

Една супена лъжица бял равнец се залива с чаша вряща вода и се изчаква, докато се охлади течността напълно. Инфузията може да бъде леко подсладена със захар или мед. Използва се няколко пъти на ден, колкото е възможно по-често. Билката облекчава възпалителните симптоми на заболяването.

Лечение с корен от репей

Две супени лъжици корен от репей се нарязват и се изсипват в половин литър вряща вода. При леко  кипене на слаб огън се добавя  една супена лъжица цикория, разбърква се до хомогенност. Полученият бульон трябва да престои в продължение на поне един час, след което се прецежда и с течността се промива  устата и гърлото. По-добре е да го направите след хранене няколко пъти на ден.

Мехлем от семена от репей

За да приготвите лекарството у дома, е необходимо да раздробите семена от репей, за да се получи сок от тях. След това се прибавя щипка сол към хаванчето, така че сокът да потече още по-интензивно. След като сокът престане да се отделя, той се поставя на слаб огън да се изпари около четвъртина от първоначалното количество. В останалия топъл сок добавете свинска мазнина и разбъркайте добре, докато се образува еднаква маса. След това продуктът се поставя в продължение на петнадесет минути в хладилника, за да се втвърди. Полученият мехлем се използва върху афтите в устната кухина.

Използване на чесън с кисело мляко:

Три скилидки чесън са обелват, изцеждат се през преса за чесън, или се търкат върху ренде. Получената маса след това трябва да се смеси с половин чаена лъжичка заквасено мляко и сместа се поема в устата. Чесънът с кисело мляко трябва да се съхранява в устата възможно най-дълго, като се пренебрегва усещането за парене. В този случай всички афти са добре третирани и възстановяването ще се случи по-скоро. Трябва да го правите три пъти дневно след хранене.

Невен

Две супени лъжици суха съставка се изсипват в чаша вряща вода, покрива се с капак и се оставят да се охладят напълно. Прецежда се през филтър и след това се изплаква устната кухина три пъти на ден след хранене.