Публикации

Градско омайниче – гони злите духове

градско омайниче

градско омайничеГрадско омайниче (Geum urbanum) е многогодишно растение, принадлежащо към род Geum, сем. Rosaceae. Среща се в Европа и Близкия Изток, расте на сенчести места, горски местности на височина до 1500 м.

Растението достига височина до 60см, цъфти от Май до Август. Цветовете са с характерен светложълт цвят. Интересен е начинът на разпространение в естествените местообитания – първоначално цветовете се опрашват от пчели, а когато плодът узрее, посредством множеството си власинки, се закача за козината на зайци и други животни и така се разнася. Това е и причината градското омайниче да е разпространено и в крайградски местности.

Корените на растението са по-богати на биологично-активни вещества от надземните части и най-добрият период за събирането им е в началото на пролетта, тъй като тогава ароматът им е най-силен.

Във фолклора на някои народи се е считало, че градското омайниче притежава силата да прогонва зли духове и отровни същества, като змиите и дори се е носело като амулет за защита. Във Великобритания се нарича още „благословената билка“ или „билката на Св. Бенедикт“. Това наименование най-вероятно се дължи на една легена, според която на Свети Бенедикт му е бил поднесен бокал с отровно вино, но след като светецът го благословил, отровата отлетяла във формата на зъл дух, а бокалът се пръснал на парчета.градско омайниче

В миналото градското омайниче се е прилагало за лечение на стомашно-чревни заболявания, смущения на жлъчката и черния дроб, както и при хемороиди. Отвари, приготвени от корените на растението са се използвали при диария, дизентерия, гастроентерит. Извлекът от надземните части оказва благоприятен ефект при бяло течение, кръвоизливи и треска. Външно се прилага при възпаление и кървене на венците.

Поради приятния аромат на корените и цветовете, градско омайниче се използва и за подправяне на слабо алкохолни напитки като медовина и ейл.

От корените на растението са изолирани различни биологично-активни вещества, принадлежащи към групата на фенолите, от които преобладават танините. От тях най-характерни за род Geum са елагова киселина, галова киселина и гемин А. Счита се, че именно тези съединения са отговорни за биологичната активност на екстрактите, приготвени от градското омайниче.

Елаговата киселина и галовата киселина се получават в резултата на хидролизата на елаготанините в стомашно-чревния тракт и това е причината за благоприятното действие на екстракти, приготвени от градско омайниче при стомашно-чревни неразположения.

Освен това е доказана и тяхната значителна антиоксидантна активност.

От корените на градското омайниче е екстрахирано и друго съединение от групата на елаготанините – гемин А. След проведен експеримент за неговата биологична активност е установено, че вероятно той е отговорен за благоприятния ефект на екстракти от билката при възпаление на венците.