Публикации

Лековитата и тъжна незабравка

незабравка

незабравкаНезабравката (Myosotis arvensis) е едногодишно или двугодишно растение, принадлежащо към сем.Boraginaceae. Стъблото достига височина от 10 до 40 см, като обикновено е разклонено и покрито с множество власинки.

Едва ли има някой, който да не забележи нежните синкави цветове на незабравката, за които се носят различни легенди и поверия из почти цяла Европа, всички от които са свързани с любовта и раздялата с любимия. Може би и това е причината и до днес незабравката да е символ на изгубената любов.

Незабравката обитава почти всякакви терени – ливади, полета, скалисти местности и много често се среща като култивирано растение в дворове и градини.

Растението се характеризира с изключителна пластичност. Семената на незабравката могат да останат в почвата до 30 години и да покълнат, когато условията на средата са благоприятни. Освен на това, широкото разпространение на незабравката се дължи и на факта, че когато липсват опрашители (най-често дребни насекоми), може да се самоопрашва.

За приготвянето на отвари и чайове се използва надземната част на растението, която се събира по време на цъфтеж – месец Май.

В миналото незабравката се е прилагала при очни заболявания като конюнктивит. Също така се е прилагала външно като кръвоспиращо средство.

Днес незабравката е известна с приложението си при възпалителни процеси на дихателните пътища, както и като противокашлично средство.

Употребата на незабравката в етномедицината днес е обяснена с нейната противовъзпалителна активност, която пък се дължи на биологично-активните вещества, които са били изолирани от растението.

Установено е, че етеричното масло от незабравка проявява антибактериална активност срещу микроорганизми като Staphylococcus aureus, Candida albicans и др.

незабравка

В екстракти от Myosotis arvensis е установено наличието на метил салицилат, за който е добре известно, че притежава противовъзпалително и аналгитично действие.

В друг вид незабравка Myosotis palustris e установено наличието на α-бизаболол, което е също добре познато съединение. Използва се предимно в козметиката, тъй като не е алерген и притежава добре изразена противовъзпалителна и антибактериална активност.

Интересно е също така, че освен противовъзпалителна, за незабравката е установено, че проявява антидепресивен ефект.

Други биологично-активни вещества, които са установени в незабравката са алкалоиди, сапонини, антоцианини и др.

Въпреки, че незабравката е източник на съединения, които оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве, съставът на биологично-активните вещества може да варира в зависимост от местообитанието, етапът на развитие на растението и условията на заобикалящата среда. Това предполага, че и ефектът от билката може да е по-силен или по-слаб.

Начин на употреба: 2 чаени лъжички изсушен растителен материал се запарват в чаша вряща вода. След престояване от 1 час се прецежда и се пие сутрин и вечер преди хранене. Отварата може да има леко запичащо действие.

До сега не са описани неблагоприятни ефекти от приемането на отвари от незабравка, но поради съдържанието на алкалоиди е добре да се проведе консултация с лекар преди продължителен прием на отвара от незабравка.