Публикации

Лечебна ружа – мощен съюзник срещу суха кашлица и язва

ружа

ружаЛечебната ружа (Althaea officinalis) е многогодишно тревисто растение от сем.Malvaceae. Обитава влажни места, като блата и засолени почви до 1200 м надморска височина.

Наименованието на растението произлиза от гръцки език и означава „да лекувам“, което навежда на мисълта, че е било широко употребявано. На български език лечебната ружа е известна още като слез, което не е случайно, тъй като растението е известно с продуцираните от него слузни вещества, които оказват редица благоприятни ефекти върху човешкото здраве.

В древността лечебната ружа освен като билка е била използвана изключително и с хранителни цели. За римляните например, ястия, които включвали лечебна ружа били деликатес. В много страни, по време на глад, лечебната ружа служила като основна прехрана. В Близкия Изток, екстракти от растението понякога се влагат при приготвянето на халва.

За лечебни цели се използват листата, цветовете и корените на лечебната ружа, като съдържанието на слузни вещества е най-високо през зимата и най-ниско през пролетта и лятото. Затова е добре корените да се събират през октомври-ноември, а цветовете по време на цъфтеж – през май.

Както в миналото, така и днес, отвара от лечебна ружа се използва при възпаление на лигавиците, язва на гърлото и устната кухина. Благоприятното действие при такива състояния се дължи на високото съдържание на полизахариди и слузни вещества, както и на някои съединения от групата на флавоноидите като кемферол, кумарини и танини.

Установено е, че екстракт от корените на лечебна ружа проявява силно инхибиращ ефект спрямо микроорганизми, които са типични патогени в човешката устна кухина, с което се обосновава и употребата на билката в етномедицината при язви на устната кухина.

ружа

Екстракт от билката е ефективен и срещу някои плесени като Aspergillus niger и дрожди като Candida albicans.

Лечебната ружа оказва изключително благоприятен ефект при възпаление на гърлото и лигавиците. Високото съдържание на полизахариди, както и наличието на флавоноиди, спомага за намаляване на възпалението, както и да защити лигавиците на устната кухина и гърлото от повторно възпаление.

В последно време лечебната ружа се прилага и при храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, язви и колити. Благоприятното ѝ действие отново се дължи на слузните вещества и полизахаридите, които образуват защитен слой на лигавицата на храносмилателния тракт.

Екстракт от лечебна ружа се добавя и при някои кремове за лечение на кожни възпаления, рани и дерматити.

Благоприятният ефект на екстрактите от лечебна ружа се дължи на синергичното действие на флавоноидите и полизахаридите. Флавоноидите намаляват възпалението, а полизахаридите ги задържат в мястото на действие.

Най-често употребяваната форма на лечебна ружа е като тинктура, чай или капсули, в зависимост от заболяването, което ще се третира. Тинктурата е за предпочитане при възпалено гърло и сухи кашлици. Чаят от лечебна ружа е подходящ за неразположения на храносмилателния тракт.

Не са установени сериозно странични ефекти при приемането на лечебна ружа. При някои хора обаче, може да понижи кръвната захар, затова хора, които имат ниска кръвна захар е добре да се консултират със специалист преди да започнат да приемат екстракти от лечебна ружа. Също така, поради защитния слой, който образува екстракта по лигавицата на храносмилателния тракт, абсорбирането на лекарствени препарати може да бъде възпрепятствано. Затова е добре между приемането на отвари от лечебна ружа и приема на лекарства да има интервал от време около 6 часа!