Публикации

Какво е оксидативен стрес и как да се справим с него

оксидативен стрес

оксидативен стресВъв вече все по-забързаното и натоварено ежедневие, човешкия организъм е постоянно изложен на вредното влияние на околната среда. В резултат на това, в организма настъпват неблагоприятни промени, които най-общо могат да се нарекат оксидативен стрес.

Генерирането на свободни кислородни форми е част от нормалната дейност на клетката. Чрез различни клетъчни и молекулни механизми, клетките поддържат баланс между окислените и неокислените форми на кислорода. Когато обаче клетката започне да генерира повече реактивни (свободни) кислородни форми от обичайното, механизмите за защита не могат да се справят с тяхното неутрализиране. Тези свободни кислородни форми могат да взаимодействат с други молекули и да образуват свободни радикали, които от своя страна могат сериозно да увредят протеините, липидите и ДНК молекулите. Това увреждане от молекулно ниво, се пренася на клетъчно, а от там и на тъканно и органно ниво. Всичко това води до появата и развитието на различни заболявания.

Каква е причината за появата на оксидативен стрес?

Най-общо казано причините са три – ксенобиотици (химикали и други вредни вещества), активиране на имунната система в отговор на възпаление и UV – лъчите.

При хората, появата на оксидативен стрес се дължи най-вече на ксенобиотиците. Това могат да бъдат вредните емисии във въздуха, някои лекарствени препарати, химически вещества използвани в селското стопанство и много други, с които всички ние сме свикнали да живеем, вероятно без да оценяваме достатъчно риска, на който се излагаме.

На помощ разбира се, отново идва природата. Не е случайно, че в миналото хората активно са използвали растенията не само за лечение на различни заболявания.

Всички растения синтезират съединения, които имат антиоксидантна активност и науката постоянно търси или открива нови такива. Счита се, че фенолите и флавоноидите са съединенията с най-висока антиоксидантна активност. Пример за такива съединения са токоферол, рутин, кварцетин, антоциани и др. Тези съединения намаляват оксидативния стрес като улавят и неутрализират свободните радикали в организма.

Представените в настоящата статия растения се познати на всеки и традиционно се използват в народната медицина. Освен, че са полезни, са и много вкусни и всеки лесно може да се сдобие с тях.

оксидативен стрресШипка (Rosa canina)

Шипката е храстовидно растение, което всеки без проблеми би разпознал, заради отличителните червени плодчета. Шипката е известна с високото си съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) и се счита, че само няколко плодчета са достатъчни, за да се набави препоръчителната дневна доза витамин С. В шипката обаче се съдържат и други съединения като флавоноидите рутин и кварцетин, които са мощни антиоксиданти.

Черна боровинка (Vaccinum myrtillus)

оксидативен стресЧерната боровинка е добре познато растение, чийто плодове трудно биват подминавани. Среща се предимно в иглолистните гори над 1000 м надморска височина, но поради широката си употреба и полезно действие, все по-често се култивира.

Характерният черно-лилав цвят на плодовете се дължи на растителните пигменти – антоциани, на които всъщност дължи и мощното си антиоксидантно и антибактериално действие.

Къпина (Rubus fruticosus)

оксидативен стрес

Със сигурност няма човек, който да не е виждал и да не разпознава къпината, която често расте като плевел. С какво обаче е била свързана нейната употреба в миналото и на какви вещества се дължат полезните ѝ свойства? Действително къпината притежава висок антиоксидантен потенциал, тъй като освен антоциани и каротеноиди, съдържа и елагова киселина и α-токоферол (Витамин Е), който е един от най-мощните антиоксиданти. Също така е богата и на Витамин С, както и на линолова и линоленова киселина, които имат важно значение за изграждането на клетъчните мембрани. Установено е, че листата от къпина имат и антибактериално действие и също така  се използват при диария, дизентерия и анемия. Отвара от листата се е прилагала и при язви на устната кухина и възпалени венци. Под формата на лапи се използва и при рани и кожни възпаления.

Изброените до тук растения са често срещани в България и чрез тях всеки може да си набави мигновени антиоксиданти.

Консумирането на храни, богати на антиоксидантни съединения, освен че ще намали оксидативния стрес, ще допринесе и за цялостния тонус на организма