Публикации

Билки срещу грип – имуностимуланти

билки срещу грип

билки срещу грипЛечебните растения могат да помогнат на организма да се справи с вирусните инфекции. Освен това облекчават неприятните симптоми на инфекцията и стимулират имунната система, което води до по-бързо възстановяване и „готовност на тялото посрещне следващото нашествие на неприятелите”.

Много научни изследвания са показали, че традиционната употреба на билки срещу грипа може да бъде доста ефективна. Според тяхната функция, лечебните растения най-общо са разделени на 4 основни групи:

  1. Първата група се състои от билки, които стимулират имунната система, като: свещен босилек, черен кимион, андрографис, ехинацея, куркума, моринга, котешки нокът, джинджифил, гъбите шийтаке, женшен и други.
  2. Втората група включва билки, които имат потогонно действие: Тези растения предизвикват леко втрисане и изпотяване. Треската е знак, че имунната система работи и тялото се защитава от инфекцията. Такива са: липата, полския бъзак, белия равнец. Препоръчва се да се приемат при първите симптоми на вирусната инфекция.
  3. Третата група са растения, които притежават противовирусни и антибактериални свойства. Те потискат вирусите и възпрепятстват развитието на бактериални колонии в засегнатите части от тялото – сливици, дихателни пътища, бял дроб и др. В това число са много растения – мащерка, лайка, чесън, невен, борови връхчета, блатен тъжник, камшик и др.
  4. Четвъртата група са билки с високо съдържание на слузни вещества, като – лечебна ружа, горски слез, медуница и др. Те спомагат за намаляване на възпалението и защитават лигавиците на устната кухина и гърлото от повторно възпаление. Освен това разводняват бронхиалния секрет, действуват спазмолитично на гладката мускулатура на бронхите.

Правим уточнението, че тези категории не строго дефинирани и някои от билките в тях проявяват отчасти и свойства, характерни за лечебните растения от другите групи.

В тази статия ще разгледаме някои от билките в първата категория – имуностимуланти:

Андрографис (Andrographis paniculata), Индийска ехинацея или Калмег в Индия се нарича „maha-tiktaсе“ което в превод означава „краля на горчивото”. В Малайзия е известна като “hempedu bumi” или „жлъчката на Земята“. Билката  притежава мощно  хепатопротективно, жлъчегонно  и имуностимулиращо действие дължащо се основно на цикличния дитерпеноиден лактон – андрографолид.

В древни времена Андрографис е била използвана при първи симптоми на настинка и грип, тъй като има мощно имуностимулиращо действие. Именно поради това си действие билката не трябва да се приема от хора, страдащи от автоимунни заболявания – обостря и задълбочава болестта.

Черен кимион или Нигела (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae) (в ботаническия смисъл не е родствен на кимиона (Cuminum cyminum), който е от семейството сенникоцветни). Предполага се, че първоначално произлиза от Югозападна Азия, но може да се срещне в района на Северна Африка.

Лечебното растение оказва положителен ефект при кашлица, използва се като противовъзпалително, притежава антисклеротично, антиканцерогенно и съдоразширяващо действие, силен антиоксидант, подобрява физическото и умственото състояние, заздравява мембраните на клетките. Нигелата помага при респираторни заболявания, действа като антихистамин и намалява негативните симптоми на страдащите от алергии. Засилва защитата срещу алергии от прах и цветен прашец, повлиява благоприятно на акне и невродерматити, прилага се като болкоуспокояващо средство на стомаха и червата, подобрява функцията на жлъчката, облекчава болезнената менструация при жената, използва се при ревматични и простудни заболявания.

Свещен босилек (Holy Basil) Ocimum sanctum или Тулси е многогодишно тревисто растение или храст, разпространен в Индия. В превод от санскрит думата „тулси“ означава „несравним“. Тулси прилича по вид и вкус на обикновения босилек (Ocimum basilicum), който е разпространен у нас.
Много растения са били използвани хилядолетия от различни култури по света за поддържане на имунната система и защита от микроорганизми, включително бактерии като – Bacillus anthracis (anthrax), вируси като – Херпес Симплекс (Herpes simplex virus) и гъбички като Кандида  (Candida). Установено е, че етеричното масло от Свещения босилек има антибактериално, антидрождено и инсектицидно действие. Изследователите са открили, че босилекът може да убива някои чревни паразити и че семената и маслото са леки антибиотици.

билки срещу грип

В Индия от листата на свещеният босилек се прави чай, който се приема по време на епидемии, дъждовни сезони, болести като малария, дизентерия и диария. Билката е силно дезинфекциращо средство, унищожава голям процент от бактериите в устата и помага при наличие на устни язви и афти.

Котешкият нокът (Uncaria tomentosa) е лиана, която вирее в тропическите зони на Централна и Южна Америка. Растението се вие по дърветата, достигайки до 30 метра дължина. По него растат шипове със завита форма като нокти на пантера. Оттам идва и името „Котешки нокът“.
Котешкият нокът съдържа фитохимикали от групата на алкалоидите, по-специално пентациклични оксинадолни алкалоди (ПОА).
Пентацикличните оксинадолни алкалоди (ПОА) имат следните функции:
• подсилват имунната система, като унищожават много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система
• подпомагат Т-имунните клетки, за които има данни, че са с по-ниски нива при активно спортуващите
• увеличават ефективността на макрофагите (тип имунни клетки)
• увеличават антираковите способности на имунната система
• подобряват общата способност на тялото да се справя с вирусни инфекции