Публикации

Билки за здрава и красива коса

билки за коса

билки за косаКосата може би е една от най-отличителните и забележими характеристики на човешкото тяло. В днешно време сме свикнали да обръщаме много голямо внимание на косата си, често поради чисто козметични причини. Но какво всъщност е значението на косата за човека?

Подобно на козината при животните, при човека косата предпазва кожата на главата (където всъщност е най-важния орган в човешкото тяло). Тъй като е изградена от структурните елементи – белтъците, косата е защитна бариера между тялото ни и външните влияния и никак не е случайно, че ѝ отделяме толкова много грижа.

Именно поради факта, че косата е подложена на непрекъснатото влияние на различни фактори на средата, често дори и прекомерната грижа, тя много лесно може да бъде увредена.

Ето и кои са най-често срещаните неблагоприятни състояния на косата:

Изтънена коса

Най-често причината за изтъняването на косъма е вътрешен недостиг на витамини, аминокиселини и някои микро- и макро елементи, които участват в тяхната синтеза. Също така увреждащ фактор може да се яви и прекомерното термично влияние върху косата, както и някои външни фактори, като сезонност, качество на въздуха, влага и други.

Косопад

Съществуват и редица заболявания на косата, които са свързани с космения фоликул и най-често срещаното от тях е косопада. Причината може да бъде в стреса, който може да предизвика различни смущения в ендокринната система т.е. да се наруши регулацията на различни процеси в организма, в резултат на което се нарушава и процеса на развитие на космените фоликули и от там възпрепятстване израстването на косата. Не трябва да се пренебрегва и наследственият фактор, който е основен за тази болест.

Пърхот

За разлика от гореспоменатите състояния, пърхотът е състояние на скалпа на главата. Най-често се дължи на възпаление на кожата на главата, причините за което могат да бъдат няколко. Една от тях е нарушение в клетъчния цикъл на кератиноцитите (кожните клетки), друга причина са микроорганизми като Propionobacterium и Staphylococcus, чието развитие може да се благоприятства от състоянието на себума.

И както обикновено се получава, природата отново се е погрижила за нас, като ни е предоставила средства, с които можем да се грижим за косата си. Ето и някои от тях:

билки за коса

Розмарин (Rosmarinus officinallis) – богатото съдържание на фенолни киселини, от които розмаринова и урсолова киселина прави растението отличен антиоксидант, като по този начин предпазва от увреждане както космения фоликул, така и самият косъм, придавайки му допълнителна здравина. Растението съдържа и етерични масла и флавоноидите апигенин и лутеолин, които намаляват възпалението и спомагат за намаляване на косопада.

Сминдух (Trigonella foenum ): Китайската и аюрведическа медицина от векове използват семената на сминдуха за лечение и разкрасяване. Използването на семена от сминдух действа като естествен стимулатор за производството на естроген. Сминдухът е изключително ползотворен за жените, тъй като  в състава му влизат диосгенин и изофлавони с естрогено-подобни качества, които способстват за намаляване на неприятните усещания и крампи при ПМС (предменструален синдром). Сминдухът стимулира лактацията при кърмачките. Семената от сминдух могат да се използват за предотвратяване на загубата на коса и за по-интензивен растеж. Прилага се както вътрешно, така и външно – маска за коса.

билки за коса

Репей (Arctium lappa) – ценните съставки на това растение се съдържат в корените, които са се използвали за лечение на всевъзможни заболявания, включително и при себорея (възпаление на скалпа на косата). Билката е богата е на полизахариди, основно инулин и поради способността си да регулира образуването на себум, намалява пърхота, предпазва космения фоликул и стимулира растежа на косата.

Фалшива маргаритка „Eclipta Alba”.  Индийската билка за коса, наричана още Брингараж е една от най-добрите в грижата за косата и неслучайно е наречена ,,царят на косата“. Известна е с много имена: angaradzh,  eclipta prostrata, eclipta erecta,  kesharaja, bhringraja,  karisalankanni. Тя е силен антиоксидант, стимулира растежа на косата, използва се против косопад и плешивост,  има антисептично, противовъзпалително действие, повишава имунитета. Екстрактът от брингараж съдържа алкалоида – еклиптин.  Други съставки са куместани, стероиди, флавоноиди, танини, бета-каротин, сапонини, еклиптал, лутеолин-7-0-глюкозид, стигмастерол, амирин.

билки за косаКоприва (Urtica dioica) – растението, което се е използвало още от древни времена именно за косопад. Екстракт от коприва често влиза в състава на редица натурални шампоани. Освен, че съдържа редица полезни вещества, като витамин С, α-токоферол, лутеолин и други, се счита, че екстракт от коприва подпомага растежа на косата, като взаимодейства с ензими, участващи в хормоналната сигнализация.

Растенията, които могат да ни помогнат да поддържаме косата си здрава са много. Билки като шипка, върбинка, мащерка и други, които са богати на витамин С подпомагат синтеза на колаген, като по този начин се укрепва косъма. Съдържащите се в повечето растения флавоноиди, като кварцетин и рутин, също оказват благоприятно действие върху растежа и защитата на косата като укрепват кръвоносните съдове снабдяващи космения фоликул.

Растенията ни предлагат широк набор от биологично-активни вещества, които могат да ни помогнат да се грижим за косата си както външно, така и вътрешно.