Публикации

Свойства на билките според вкуса им – „кисели“

аюрведа

аюрведаВ предишната статия разгледахме какво е значението на вкуса според Аюрведа и защо той е един от критериите за определяне лечебното действие на билките. По принцип различните на вкус растения имат различен ефект.

Аюрведа разпознава шест основни вкуса: сладък, кисел, солен, лют, горчив и стипчив. Те произхождат от петте елемента – всеки вкус е съставен от два елемента. Сладкият от елементите – земя и вода; кисел – земя и огън; солен – вода и огън; лют – огън и въздух; горчив – въздух и етер; стипчив – земя и въздух.

В тази публикация ще се спрем по-подробно на вкуса – кисел:

Киселото подобрява вкуса на храната, разпалва храносмилателния огън, прибавя обем на тялото, освежава, събужда съзнанието, придава устойчивост на сетивата, премахва газовете в червата, дава удовлетворение на сърцето, насърчава слюноотделянето, подпомага преглъщането, овлажняването и смилането на храната.

аюрведа

 Въпреки това, когато го използваме прекомерно, киселият вкус увеличава чувствителността на зъбите, предизвиква жажда, премигване на очите, настръхване, разводнява Kapha, влошава Pitta и води до натрупване на токсини в кръвта. Освен това – разгражда мускулната тъкан и причинява загуба на телесно тегло. При хора, които се възстановяват от заболяване, хирургическа операция или просто са слаби и отпаднали, излишъкът на този вкус създава предпоставки за задържане на течности в тялото и отоци.

От гледна точка на западния хербализъм (билколечението в Европа и Америка), киселият вкус има стимулиращо действие, подобрява храносмилането, увеличава апетита и има потогонно действие (благоприятства изпотяването). Той подхранва всички тъкани в организма с изключение на репродуктивната система. Тези растения подобряват обмяната на веществата, кръвообръщението, както и сетивната и мозъчната функция.

Киселият вкус се проявява предимно от наличието на различни киселини в растенията. Той се среща по-рядко от сладкия. Типични кисели билки са: глог, шипка, лимон, малина и много други. Този вкус може да бъде усилен (съответно и неговото действие) чрез приготвянето на билкови тинктури и билкови вина, които са много популярни в Аюрведа.

Амлата или Амалаки е пример за лечебно растение с преобладаващо кисел вкус, макар че при тази билка се срещат и вкусове, като: солено и сладко.

Амла подпомага за изграждането на тъканите, включително – коса и нокти, благоприятства кръвообръщението, храносмилателната и отделителната функция. Използва се при смущения, свързани с кръвозагуба, гастрит, хемороиди, остеопороза, запек, слабост в черния дроб, преждевременно посивяване на косата.