Публикации

Очанка – при сухота, преумора и възпаление на очите

очанка

очанкаОчанката (Euphrasia officinalis) е едногодишно тревисто растение от сем. Живеничеви (Scruphulariaceae). Характерно за растението е, че е полупаразит. В България се среща из ливади, гори и пасища.

Стъблото достига до 20 см височина, разклонено е и е покрито с власинки. Цветовете са бели или бледорозови с лилави линии и жълто петно на долната устна, разположени в пазвите на листата на върха на стъблото.

Билката напълно основателно е заслужила името си „очанка“ на български и “eyebright” на английски, тъй като от край време е известна с благоприятния си ефект върху очите и зрението. Употребата на очанката датира още от 11 век, когато е била използвана при всякакви проблеми с очите. Растението е свързвано и с някои магически ритуали. Вярвало се е например, че ако се наложи на очите ще породи пророчески сънища.

Както при много други растения, така и при очанката хората асоциирали външния вид на билката с конкретно заболяване. В случая цветните линии и петна по белите цветове на очанката били оприличавани на болни и възпалени очи и в народната медицина се е използвала именно за такива състояния. Случайно или не, предположенията на хората се оказали истина и употребата на очанката се е запазила и до днес. Билката може да се прилага при всякакви възпаления и заболявания свързани със зрението и очите – конюнктивит, блефарит (възпаление на клепачите), сухота, преумора и др. Може да се използва и при сезонни алергии, които засягат зрението и очите.

очанка

Благоприятният ефект на билката при такива състояния се дължи на нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които пък са в следствие на съдържащите се в растението биологично-активни вещества. Екстракти от очанка са богати на апигенин, аукубин, лутеолин, кемферол, кварцетин, кафеена киселина, кумаринова киселина и др. Установено е също така, че някои от компонентите на етеричното масло проявяват антибактериална активност срещу бактерии, които са потенциални замърсители на очите и предизвикват очни възпаления.

Чай от очанка се е считал за ефикасно средство при синузит, ринит и всякакви възпаления на мукозните мембрани на горните дихателни пътища.

Мощното противовъзпалително действие на билката се дължи на съдържащите се в нея иридоиди като аукубин и логаин, които са с доказана противовъзпалителна активност. Благоприятният ефект на очанката конкретно при очни заболявания и неразположения вероятно е резултат от синергичното действие на съединенията с противовъзпалителна, антиоксидантна и антибактериална активност.

За лечебни цели се използват надземните части на растението, събрани по време на активен цъфтеж (август-септември).

Според някои специалисти очанката е отровно растение и е добре преди да се употребява за лечение на очни заболявания да се консултирате с лекар.

Подобни публикации