Публикации

За меда, пчелите и растенията

пчели

пчелиМедът е едно от най-естествените творения на природата. За нас – хората, той е незаменимо лечебно средство и ако се вгледаме по-дълбоко в неговото създаване ще си дадем сметка, че същевременно е и отражение на реда и съвършенството в природата.

Как растенията и пчелите работят заедно, за да „произведат“ мед?

Природата е създала в света на растенията изключително разнообразие, което никак не е случайно. Местата, където се съдържа нектарът, който пчелите използват, за да направят мед, са именно цветовете на растенията, които се характеризират с разнообразие по форма и багри. Цветовете на всички растения се различават по признаци, които не са видими за човешкото око. Съдържащите се в цветовете антоциани (които обуславят синия и розовия цвят), флавони и флавоноли, образуват по цветовете разнообразни форми, наречени гайдове, които са видими само в ултравиолетовата област на спектъра. Пчелите съвсем ясно „виждат“ тези знаци и по тях се ориентират към местата, където се съдържа нектара на растенията, от който след това произвеждат мед.

Съдържащите се в растенията съединения с определена активност и свойства, често преминават и в меда, което е и причината този природен продукт да е толкова полезен за нас хората. Експериментално е установено, че в меда се съдържат разнообразни антиоксидантни съединения, като фенолни киселини и флавоноиди – кварцетин, хризин, лутеолин, кемферол, както и редица витамини и минерални елементи.

Композицията на меда зависи от редица фактори на околната среда, както и от вида на растението и следователно на съдържащите се в него биологично-активни вещества. Счита се, че тъмния мед съдържа голямо количество съединения с антиоксидантна активност. Също така преобладаващото съдържание на определен компонент, определя вида и произхода на меда. Например високото съдържание на хесперитин е типичен за цитрусовия мед, лутеолин за лавандуловия, кварцетин за слънчогледовия и т.н.

Всички цветни растения са източник на нектар за пчелите, но съдържанието на биологично-активни съединения в нектара е различно при различните видове растения.

Ето и някои видове, които често са посещавани от пчелите и от които се получават едни от най-полезните видове мед:

пчели

Детелина – белите и розови цветчета осигуряват богата „реколта“ от нектар за пчелите и често биват посещавани. От детелината се получава монофлорен мед със светъл цвят и мек вкус. Съдържащите се в него съединения с антиоксидантни свойства го правят подходящ за налагане на рани и изгаряния, както и добро антибактериaлно средство при различни инфекции и богат източник на витамини, основно витамин В и витамин С.

Боровинка – боровинката се слави с високо съдържание на редица полезни съединения с антиоксидантна активност. Освен плодовете, цветовете на растението също се характеризират с богато съдържание на антоциани и следователно са отличен източник на мед с ценни качества. Цветът на получения мед е със светло-кехлибарен до тъмно-кехлибарен цвят и понякога дори лилав. Според някои автори лилавия цвят на меда от боровинка се получава изключително рядко и само в определени места, където се отглежда растението и при определени условия. Вкусът е приятен, с плодови връхни нотки.

Елда – елдата е широко култивирано в Азия растение. От цветовете му се получава тъмен мед, с високо съдържание на фенолни съединения с антиоксидантна активност. Има полезен ефект при всякакви възпаления на горните дихателни пътища и се счита за един от най-качествените видове мед.

Липа – липовия мед се получава от цветовете на липата и се счита за един от най-полезните видове мед. Понякога се получава трудно, тъй като цветовете на липата са чувствителни на промените в околната среда. Медът от липа има светъл цвят, умерена сладост и богат привкус. Има отхрачващо, противовъзпалително действие и енергизиращ  ефект. Освен това липовия мед от край време се е използвал за поддържане на здрав черен дроб и съответно е изключително полезен при пречистване на организма.

пчелиКой е най-скъпия мед в света?

В последно време голямо внимание и значение се отдава на меда от манука. Мануката е дървесно растение, срещащo се в Нова Зеландия и източна Австралия и в миналото е намирало широко лечебно приложение при различни здравословни състояния, включително и за зарастване на рани. Медът, който се получава от манука е с характерен тъмен цвят, с високо съдържание на флавоноиди – лутеолин, кемферол, галанин и други подобни съединения, които му придават мощни антиоксидантни и противовъзпалително свойства.

Въпреки, че медът има редица полезни ефекти, трябва да се вземе в предвид, че при хора, алергични към полена на някои растения, може да отключи алергични реакции.

Горски, ливадни, полски, градински и планински растения – всички те са добър източник на незаменимия мед, който пък е същинско отражение на взаимовръзката между човек и природа. Връзка, която е добре всеки човек да цени и уважава, защото както често се случва – именно в малките неща се крие есенцията на съществуването!