Публикации

Храносмилателни ензими – катализатори на живота

ензими

ензимиПокойният д-р Едуард Хоуъл, лекар и пионер в ензимните изследвания, нарича ензимите „искрици живот“. Тези вещества са необходими за почти всички биохимически процеси, които протичат в тялото ни. Те са основа на храносмилането и живата материя не може да съществува без тяхното действие, дори при наличието на вода, храна, витамини и минерали.

Първостепенната роля на ензимите е да бъдат биокатализатори – вещества, които ускоряват протичането на стотици или хиляди биохимични реакции, контролиращи жизнените процеси в организма. Без каталитичното действие на ензимите повечето от тези реакции практически не протичат, докато в присъствието им те се ускоряват милиарди пъти. Ензимите не се изразходват в реакциите, които улесняват.

Ензимите подпомагат на практика всички функции в тялото. Смилателните ензими разграждат хранителните частици, за да ги складират в черния дроб или мускулите. По-късно други ензими превръщат тази складирана енергия в подходяща за използване от организма форма – там, където е необходима. Ензимите усвояват преработените в организма хранителни вещества, за изграждане на нова мускулна тъкан, нервни клетки, кости и кожна тъкан. Един ензим може да вземе фосфора от храната и да го превърне в съставка на костите. Ензимите стимулират окислението на глюкозата, при което се създава енергия за клетките. Също така защитават кръвта от опасни отпадни материали, чрез превръщането на тези вещества във форми, които се елиминират от тялото. Функциите на ензимите са много разнообразни и е невъзможно да се изброят всички.

Ензимите най-често се разделят на две групи: смилателни и метаболитни. Смилателните ензими се секретират в стомашно-чревния тракт и разграждат храната, давайки възможност на хранителните вещества да бъдат абсорбирани в кръвообращението, а от там да бъдат използвани за различни нужди на организма.

Има три главни вида смилателни ензими – амилаза, протеаза и липаза. 

Амилазата, която се намира в слюнката, в панкреатичния и чревния сок, разгражда въглехидратите. Тя започва да действа още щом започнем да дъвчем, затова е изключително важно добре да сдъвкваме храната си. Различните видове амилаза разграждат специфични видове въглехидрати, лактазата разгражда млечната захар (лактозата), малтазата разгражда малцовата захар, а захаразата разгражда тръстиковата захар (захарозата).

Протеазата, която се намира в стомашния, панкреатичния и чревния сок, спомага за смилането на белтъчините. Ако белтъчините не се смелят напълно, неразградените частици могат да проникнат в кръвообращението заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това е известно като Синдром на увеличената чревна пропускливост и може да доведе до алергични реакции с различен интензитет в зависимост от силата на имунната система. Това е една от причините доброто разграждане на белтъчините да има особено значение.

Липазата, която са намира в стомашния и панкреатичния сок, а също в мазнините на храната, спомага за разграждането на мазнините в организма.

Храносмилателните ензими Панкреатин и Папаин разграждат и трите вида хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и мазнини.

ензими

Папая

Какво се предлага на пазара:

По-голяма част от наличните търговски форми на ензимите представляват екстракти на хранителни ензими от различни източници. Учените не могат да произведат ензими по изкуствен начин!

Ензимите се продават под формата на таблетки, прахове и течности. Те се предлагат в комбинации помежду им или поотделно. В някои ензимни форми се съдържа чесън за подпомагане на храносмилането.

За да има максимално благоприятно въздействие, всяка добавка със смилателен ензим, която избирате, трябва да съдържа представители на всички основни ензимни групи – амилаза, протеаза и липаза. Смилателните ензими трябва да се вземат след ядене, но ако се храните с преработени или сготвени храни, е по-добре ензимите да се приемат по време на ядене. Можете да си направите собствени смилателни ензими, изсушавайки семена от папая, смилайки ги в мелничка за черен пипер и поръсвайки с тях храната.

Научните изследвания показват, че с остаряването способността на организма да произвежда ензими намалява. В същото време се засилват нарушаването на абсорбвацията на хранителни вещества, разграждането на тъканите и хроничните болестни състояния. Вземането на добавки от ензими осигурява на организма пълната хранителна стойност на приеманите храни. Счита се, че добавянето на ензими е жизненоважно при възрастни хора.