Публикации

Разширени вени – помагат ли билките?

разширени вени

разширени вениВ съвременния начин на живот и в натовареното ежедневие проблемът с разширените вени е познат на много хора и продължава да засяга все повече. Освен, че е козметичен проблем и при някои хора предизвикват болезненост и дискомфорт, разширените вени могат да доведат до по-сериозни заболявания.

Каква е причината за появата на разширени вени?

Вените на долната част на тялото връщат кръв към сърцето, като двигатели за тяхната дейност са съкращенията на мускулите на краката и самата еластична мускулатура на вените. Продължителното състояние в седнало или изправено положение без движение води до липса на мускулно съкращение и кръвта от вените трудно се придвижва нагоре към сърцето. Така кръвта оказва продължително напрежение върху мускулатурата на кръвоносните съдове.

Други фактори, които предразполагат към разширени вени са загуба на еластичност на мускулатурата на вените, поради напредване на възрастта или липса на някои важни вещества като колаген например. Също така жените са по-предразположени към разширени вени, поради промяната в хормоналните нива, както и бременните поради насочването на кръвния поток към таза. Наднорменото тегло също е предпоставка към поява на разширени вени, поради тежестта и напрежението, което се оказва върху долните кръвоносни съдове.

Могат ли билките да премахнат разширените вени?

Това състояние е трудно да бъде излекувано без вътрешна интервенция. Билколечението обаче може да облекчи симптомите на разширени вени или да предотврати тяхната поява.

разширени вени

Кои растения са ефективни?

Конски кестен

Макар и семената на дървото да са отровни, отдавна е доказан полезния ефект на екстракти от семената при различни заболявания. Богати са на сапонина аесцин (есцин), който проявява противовъзпалителен и съдопротективен ефект. Аесцина регулира на молекулно ниво отварянето и затварянето на венозните клапи, като по този начин повишава циркулацията на кръвта. Също така отпуска ендотелната тъкан, която покрива вените, намалявайки възпалението. Семената на конския кестен са богати и на кварцетин, който действа като антиоксидант и спомага за изграждането и защитата на кръвоносните съдове.

Масло от гроздови семки

Отличава се с високо съдържание на проантоциани, които имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Също така укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Прилагано външно, маслото от гроздови семки бързо намалява възпалението и болката.

Магданоз

Всеки лесно може да си набави магданоз, който се характеризира с висока хранителна стойност. Съдържа високи нива на лутеолин и витамин С, които действат синергично при наличие на разширени вени. Лутеолинът намалява възпалението и болката, а витамин С укрепва кръвоносните съдове като участва в синтеза на колаген.

Магданозът е и богат източник на антиоксиданти, които пречистват организма и подпомагат циркулацията на кръвта. Също така съдържа и високи нива на калий, който регулира кръвното налягане и има важна роля в сърдечно-съдовата дейност.

Редовната двигателна активност, поддържането на здравословен начин на живот и набавянето на важни и необходими за нормалното функциониране на организма хранителни вещества, намалява риска от разширени вени.