Публикации

Розово масло – течното злато на България

розово масло

розово маслоПо-ценно дори от злато, розовото масло е известно навсякъде по света. В продължение на дълги години, характерният му аромат е привличал десетки известни парфюмерии и едни от най-скъпите парфюми и козметични продукти са скъпи именно заради съдържанието на розово масло.

В България ценния източник на „течното злато“ е маслодайната роза Rosa damscena, която е пренесена в страната по време на Османската империя. Климатичните условия в Розовата долина край Казанлък и Карлово явно са се оказали изключително благоприятни за отглеждането на маслодайната роза, тъй като днес България се нарежда сред трите най-големи производители на розово масло.

Какво прави розовото масло и останалите продукти от маслодайната роза толкова високо ценени?

Счита се, че розовото масло лекува депресия и различни нервни състояния. Също така има благоприятен ефект при кашлици и настинки, лекува рани и подпомага поддържането на здрава кожа. Ароматерапия с розово масло спомага за премахването на алергии, облекчава главоболието и мигрената.

Двата основни продукта, които имат висока стойност в козметиката особено, са розовата вода и розовото масло. Разликата е, че розовата вода е страничен продукт от хидродестилацията и съдържа 10-15% етерично масло.

Розовото масло или етеричното масло на маслодайната роза се съдържа в много ниски количества и неговият състав няма аналог, на което се дължи и високата му цена. Други фактори, които са определящи за стойността на продукта (не само материалната стойност) са факторите на околната среда, от които зависи и добивът на розово масло, както и времето за събиране на цветовете и начинът на извличане. За получаването на 1 кг розово масло са необходими около 4000 кг цветове на маслодайна роза, понякога повече, понякога по-малко.

Уникалният състав на розовото масло предопределя и магическия му аромат и ценните му качества. Основният компонент е β-цитронелол, следван от гераниол, нерол и линалол.

Какви свойства притежава розовото масло?

розово маслоРозовото масло има отлични омекотяващи свойства и бързо овлажнява суха и изтощена кожа. Действа антисептично и противовъзпалително при зачервяване и възпаление на кожата, състояния характерни при заболявания като псориазис и атопичен дерматит.

Розовото масло притежава и болкоуспокоително действие. Това свойство, заедно с антисептичните и противовъзпалителни свойства го правят отлично средство за лечение на рани и навяхвания.

Оказва благоприятен ефект върху косата, като заздравява корените и предотвратява косопада. Астрингентните свойства правят розовото масло отлично средство за изглаждане на кожата и против стареене.

Ароматерапията с розово масло действа успокоително на нервната система и може да спомогне за лечението на депресивни състояния. При жените облекчава симптомите на менопауза, включително горещите вълни. Също така лекува заболявания на горните дихателни пътища – кашлици, астма, настинки и др.

За розовата вода, която най-често се използва като почистващо за кожата средство, е установено, че притежава антибактериални свойства срещу бактерии, които са отговорни за появата на акне.

Розовото масло и розовата вода проявяват меко слабително действие, като по този начин подобряват храносмилането и спомагат за пречистването на организма