Публикации

Чай за кисти и миома

кисти

кистиКомбинацията от билки, която ще ви представя е провокирана от моите наблюдения в последните години. Оказва се, че съвременната жена и за жалост момичета в началото на своята полова зрялост имат все по-чести оплаквания, свързани с детеродните органи, като кисти, миоми, ендометриоза и др. Причините за това са много, като започнем от условията, в които живеем, преминем през безразборните полови контакти и стигнем до качеството на храната, която поемаме…. Гинекологичните страдания са с характер на епидемия! Именно затова ви представям моята комбинация от билки, която може да ви бъде в помощ при лечението на миоми, кисти и ендометриоза. Защо долупосочените билки са в съдружие и с кои билкови продукти може да ги комбинирате?

Невен:

Научни факти:

Невенът е бил използван за медицински цели със сигурност от 12-ти век насам, главно като средство, което е ускорявало процеса на заздравяване на раните и за предпазване от инфектиране. Билката съдържа голямо количество флавоноиди, за които се счита, че подобряват способността на организма да създава нови кръвоносни съдове в увредените участъци и да натрупва хиалуронова киселина в клетките – основния компонент на извънклетъчната матрица. Хиалуроновата киселина допринася за делението на клетките, както и за подреждането и преноса на капилярната мрежа, което обяснява – защо невенът ускорява лечението на кожата. Невенът има изразен естрогенен ефект и може да бъде полезен за третиране на някои от симптомите на менопаузата, както и такива свързани с менструацията. Използва се за облекчаване на прекомерната чувствителност и болезненост на гърдите и на менструалните спазми. Също така помага за възстановяване регулярността на женския цикъл.

Абстрактно:

Като хормонален балансьор, невенът се оказва първостепенна билка в лечението на миоми и кисти. Има и още нещо…невенът е много женска билка именно защото е събрала много слънце в себе си (билката е в цвят в гамата на слънцето, което се явява мъжкото начало на света, като инициация) т.е., както е и в света на хората…само женската природа може да износи мъжкото начало в себе си…

Бял равнец

Научни факти:

Днес белият равнец намира същото приложение, каквото е имал и в етномедицината. Синергичното действие на биологично-активните вещества правят билката подходяща при настинки, диария, смущения на стомашно-чревния тракт, като успокоително средство. Като кръвоспиращо средство е подходящо както при вътрешни, така и при външни кръвоизливи, също и като компреси при отоци и различни наранявания. Белият равнец се счита за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Билката има кръвопречистваща сила и е ефективно средство за детоксикация на организма.

кисти

Абстрактно:

Не случайно няма дневник на билкар, който да не е описал белия равнец, като първи другар  на жената. Знаете ли коя е една от причините? Бялото винаги е бил символ на здраве и чистота…има предание, че бялата дантела по сватбената рокля се е родила гледайки цветчетата на белият равнец. Пийте чаша чай от бял равнец всеки ден независимо дали имате проблем или не и ви гарантирам хормонален баланс и женско здраве.

Котешка стъпка

Научни факти:

В народната медицина билката се употребява за лечение на брадавици, бенки, абсцеси, паркинсонова болест. Котешката стъпка изчиства артериалните плаки и коригира смущенията в кръвоносната система. Ефикасна е при миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, нощно напикаване при децата. Ускорява лечението на кожни заболявания, екземи и пр. При продължително използване разрушава камъни в бъбреците и отделителната система. Поради антимикробното си действие котешката стъпка се използва като превантивна мярка при евентуални гнойни процеси. Притежава спазмолитично, седативно и антидепресивно действие. Помага при смущения в менструацията.

Абстрактно:

От практична гледна точка свойствата на билката са подходящи, но аз съм я прибавила в моята комбинация и поради друга причина. Котешката стъпка не е наречена така случайно. Цветчетата на билката наподобявят именно котешка стъпка – нежни и грацилни. Това е една от билките, които са в десетката на универсалните и широкоспектърни билки в природата, а нейната фина природа сама по себе си говори, че тя е първа другарка в опазване на именно фината женска природа вътре в нас.

Турта

Научни факти:

В състава на билката влизат флавоноиди, дъбилни вещества, антисептични вещества и етерично масло. В туртата има някои антисептични вещества, които се използват в медицината. Освен това в нея се съдържат голямо количество каротин и пигменти.

Главното действие на турта е антисептично и тонизиращо. В Китай се използва за лечение на кашлица, колики и простудни заболявания. В китайската народна медицина туртата е чудесно средство за отстраняване на мазоли, отоци, гъбични инфекции и измръзвания. В Индия от турта се извлича масло, което заедно с маслото от сандалово дърво се използва за производството на парфюми.

В българската народна медицина туртата намира широко приложение за лечение на кръвоизливи, мастопатия, маточни възпаления, стерилитет при жените, кисти и най-вече миома. Освен това  се използва при кожни заболявания като пъпки, обриви, акне и екземи.

Бяло подъбиче

Научни факти:

Бялото подъбиче притежава запичащо, кръвоспиращо и дезинфекционно действие. Използва се при диария, дизентерия, грип, различни алергии. Съдейства за подобряване на храносмилането и апетита, при болки в стомаха и червата, при пясък в жлъчния мехур (в този случай – обикновено в комбинация с други билки).

кистиВъншно се прилага за промивки при бяло течение у жените и при хемороиди, за компреси и промивки при младежки пъпки, екземи, рани, конюнктивити, възпалени и кървящи венци.

Абстрактно:

Както бялото подъбиче, така и равнеца – с фини, бели цветове, носят своето послание от лечебница на земята. В природата подобното лекува подобно и затова белият равнец и подъбичето са изключително силни, когато жената има страдание от бял характер, като бяло течение, когато е свързано с гъбични и бактериални инфекции на вагината.

Две по две…

Невенът се подсилва с туртата, а белият равнец с бялото подъбиче, заедно четирите се завъртат около природата на котешката стъпка и случват  магията – вашата лечебна магия, та да сте здрави всеки ден!

Материята за съдружието на билките е непребродна и аз няма как в една статия да се впусна в подробно обяснение. Описанието горе е само плах опит да ви накарам да усетите, невидимите връзки, които случват големите неща…

Начин на приготвяне и консумация:

Две супени лъжици от сместа се запарват в 600мл вряла вода (до 10мин.). Чаят се прецежда и се изпива на няколко приема през деня на гладно.

Чай за кисти и миома на Знахария чудесно може да се комбинира с таблетки червена детелина, лавандула на таблетки, както с уникалния продукт за чистене на кръвта  – Хемохилс.