Публикации

Каква е разликата между – базови и етерични масла?

базови и етерични масла

базови и етерични маслаВ продължение на много години натуралните масла са се използвали за различни цели – ритуални, лечебни, козметични. С напредването на науката и технологиите, маслата, които се извличат от различни части на растенията придобиха все по-голяма популярност и употреба. Затова е и добре базовите и етеричните масла да бъдат разграничавани, за да може употребата им да бъде ясно обоснована.

Съществената разлика между растителните и етеричните масла е тяхната химична композиция, откъдето идват и разликите в тяхното извличане и употреба.

Какво представляват базовите (растителни) масла?

Базовите масла се наричат още фиксирани масла. За разлика от етеричните масла, те са нелетливи и не се изпаряват при високи температури, което се дължи на химичните компоненти, които ги изграждат. Основен източник на базово масло са семената на растенията. По своята химична композиция базовите масла съдържат предимно наситени и ненаситени мастни киселини. За човека от особено значение са ненаситените мастни киселини – α – линоленова киселина (омега 3) и линолова киселина (омега 6).

Растителните масла, съдържащи ненаситени мастни киселини имат важна роля в метаболизма на човека, както и за превенцията на някои заболявания. Спомагат за изграждането на клетъчните мембрани, с което значително допринасят за пълноценното съществуване на клетката, което неминуемо оказва влияние на тъканно и организмово ниво.

Могат да се приемат и вътрешно и външно, като едни от най-богатите източници на ненаситени мастни киселини са орехи, авокадо, лен, маслини и др. Най-добре е да се използват студено пресовани растителни масла, тъй като при високи температури се изменя тяхната химична структура и те губят полезните си свойства.

Какво представляват етеричните масла?

базови и етерични масла

Обратно на базовите масла, етеричните масла са летливи, изпаряват се при сравнително ниски температури и често имат характерен аромат.

Етеричните масла представляват съвкупност от биологично-активни вещества от групата на терпените, които обикновено се съдържат в жлезистите власинки на растенията. Не всички растителни видове са източник на етерични масла. Също така при различните видове растения етеричните масла се характеризират с различен качествен и количествен състав.

За разлика от растителните масла, етеричните масла не винаги са подходящи за вътрешна употреба. Външно могат да се използват при масаж или под формата на изпарения, които лесно проникват през кожата и дихателните пътища. Също така могат да се използват заедно с масло – носител, което най-често е базово масло. Етеричните масла имат редица терапевтични и лечебни ефекти. Някои от тях проявяват мощно антибактериално действие, други противовъзпалително, а трети действат седативно и болкоуспокояващо. Поради приятния си и характерен аромат, много етерични масла намират приложение в парфюмерията и козметиката.

Добре е да се вземе в предвид, че някои етерични масла, приложени директно върху кожата могат да отключат алергични реакции!