Публикации

Ароматерапия – кои са най-известните етерични масла?

ароматерапия

ароматерапияВ днешно време се обръща все по-голямо внимание на алтернативните терапии за лечение на различни заболявания и нездравословни състояния. Ароматерапията е един ярък пример за такъв тип терапия, която всеки може да прилага в домашни условия.

Етеричните масла – същината на ароматерапията, притежават редица полезни и лечебни свойства. Активната им употреба в ароматерапията се дължи на летливостта на компонентите и лесното им проникване в кожата, откъдето могат да проявяват своето цялостно действие. Именно заради това ароматерапията се слави с широка и разнообразна употреба – може да се прилага чрез инхалация, локално върху кожата или по време на топла баня.

Етеричното масло на всяко растение се характеризира с определен състав на компонентите, които го изграждат. Тези компоненти проявяват определен фармакологичен ефект върху човешкия организъм. Познаването на свойствата на етеричните масла от различните растителни видове е предпоставка за по-ефективното използване на ароматерапията.

Кои са най-известните и полезни етерични масла?

Етерично масло от лавандула

Безспорно най-известното и широко употребявано етерично масло и то не само заради изключително приятния си аромат. Етеричното масло от лавандула има успокоително действие и може да облекчава състоянията на депресия (за повече информация виж предишна статия – Лавандулово масло – при тревожност и депресия).

ароматерапия

Етерично масло от мента

Задължителен компонент на ароматерапията. Етеричното масло от мента действа освежаващо и ободрително, което го прави отлично средство при преумора. Също така спомага за концентрацията и избистря ума. Ароматерапията с етерично масло от мента ще подпомогне храносмилането, полезна е при настинки и грип, действа обезболяващо и антибактериално (за повече информация виж предишна статия – Чай от мента – гореща свежест, ясен ум, спокоен сън)

Етерично масло от сандалово дърво

Характеризира се с приятен дървесен аромат и релаксиращ ефект, което го прави отлично средство за облекчаване на напрегнати психически състояния. Притежава силни хидратиращи свойства и овлажнява лигавицата, която покрива уринарния, храносмилателния и дихателния тракт, като по този начин ги защитава от инфекции. Също така подхранва кожата и има изразен противовъзпалителен ефект.

Етерично масло от кедрово дърво

Употребата му датира още от Древен Египет и се счита, че е първото извлечено етерично масло.

Използва се като релаксиращо средство – за намаляване на стрес и тревожност. Ароматерапията с масло от кедрово дърво повдига всеобщото състояние на духа, има благоприятен ефект при кожни проблеми, действа противовъзпалително при инфекции на уринарния тракт.

Внимание! Когато е много концентрирано, етеричното масло от кедрово дърво може да предизвика дразнене по кожата при директно прилагане. Също така не трябва да се използва по време на бременност.

Етерично масло от иланг-иланг

Добре познато етерично масло заради характерния си силен аромат, който действа успокоително и като афродизиак. Силният му успокоителен ефект го прави подходящо средство при главоболие, гадене и световъртеж. Освен това подпомага лечението на кожни заболявания, стимулира растежа на косата и понижава кръвното налягане.

ароматерапия

Внимание! Поради силния си аромат, предозирането с етерично масло от иланг-иланг може да доведе до главоболие.

Етерично масло от чаено дърво

Може би едно от най-употребяваните етерични масла, което се дължи на мощните му имуностимулиращи и антибактериални свойства.

Може да се прилага върху кожата, като добавка на различни кремове или към масло-носител. Често е добавка в различни шампоани, лосиони и дори паста за зъби. Ароматерапията с етерично масло от чаено дърво помага при различни инфекции и кожни заболявания. Спомага за заздравяването на кожата при изгаряния и рани. Облекчава неблагоприятните състояния на респираторния тракт, мускулни болки и спазми.

Внимание! Етеричното масло от чаено дърво не бива да се прилага вътрешно, както и около очите и носа. Също така не се препоръчва при сериозни наранявания.