Публикации

Гъбички по краката – натурални средства за лечение

гъбички по краката

гъбички по кракатаЕдва ли има някой, който да не се е сблъсквал с тези нежелани натрапници, които не виждаме с просто око – гъбичките по краката.

Това състояние се нарича онихомикоза и засяга по-често ноктите на краката, отколкото тези на ръцете. Това е най-често срещаното заболяване по ноктите и всъщност представлява половината от неблагоприятните състояния, които се наблюдават по ноктите на човека.

Какви са симптомите?

Най-често инфектираният нокът е изтънен, чуплив и губи естествения си цвят като става бял, черен, жълт или дори зелен. Колкото по-дълго продължава инфекцията, толкова по-чуплив става нокътят и отделни парчета от него могат да се отделят. Ако състоянието не се лекува, кожата под и около нокътя се възпалява, което е съпроводено от болка на съответното място.

Какви са причините?

Виновниците, както подсказва и името на това състояние, са патогени от царството на гъбите – дерматофити, дрожди от род Candida и някои плесени. От дерматофитите най-честия причинител на заболяването е Trichopyton rubrum, а от плесените – представители от р. Scytalidium, Scopulariopsis и Aspergillus.

Гъбична инфекция по ноктите може да възникне във всякаква възраст, но с напредването ѝ вероятността драстично се увеличава. Това е така, тъй като нокътят остарява, клетките продуцират по-малко кератин и нокътят става чуплив, което благоприятства появата на гъбички. Друг фактор е по-слабата циркулация на кръвта и отслабената имунна система. Външни фактори, които допринасят за появата на това заболяване са слаба хигиена, ненормално рН на кожата, носене на чорапи и обувки от синтетична материя.

Как да се избавим от гъбичките?

Гъбичките по краката могат да бъдат много упорити, което налага използването на локални и орални медицински препарати. Етномедицината предоставя редица естествени и натурални средства, с които да се лекува това заболяване.

гъбички по краката

Кокосово масло

Освен, че е полезно за кожата, кокосовото масло може да унищожи и гъбичките по краката. Съдържа каприлова киселина (мастна киселина), която може да проникне през здравата клетъчна стена на дрождите, като ги прави по-уязвими.

Ябълков оцет

Това е един стар и изпитан метод за премахване на гъбички. Стига да е качествен, ябълковият оцет е източник на антибактериални и противогъбични съединения. Благоприятното му действие обаче се дължи на ниското му (кисело) рН. Гъбичките виреят при високо (алкално рН). Прилагането на ябълков оцет ще понижи рН на кожата и ще направи средата неблагоприятна за развитие на гъбички.

Етерични масла

Компонентите на повечето етерични масла от растенията са с добре изразена антибактериална и противогъбична активност. Едни от най-мощните средства срещу гъбички са етерично масло от лавандула, розмарин и чаено дърво.

Приложени локално в мястото на инфекция, етеричните масла действат веднага на гъбичките. Освен това етеричните масла подобряват циркулацията на кръвта и имат стимулиращо действие върху имунната система, което ги прави отлично средство при и срещу гъбични инфекции.