Публикации

Чаят – зелен, черен и бял

чай

чайСлед кафето, чаят е другата най-консумирана напитка в света, като през 2016 година са изконсумирани 2,9 млн. тона чай и се очаква през 2021 г. консумацията да нарасне до 3,3 млн. тона. Най-много чай се консумира в Турция, а най-големите производители са Китай, Индия и Пакистан.

Родината на чая е Китай, където още от древни времена се е използвал като лечебна напитка. През 16-ти век чаят вече се е разпространил в Европа, а през 17-ти век придобива изключителна популярност сред населението на Великобритания, където и до днес е традиционна напитка.

Зелен, черен, бял – различни видове чай – едно растение – Camellia sinensis

Camellia sinensis е вечнозелено растение, което вирее при тропичен и субтропичен климат. Съществуват различни разновидности на растението, някои от които могат да бъдат отглеждани и при морски климат. Растението се размножава чрез семена и резници, като са необходими от 4 до 12 години за появата на семена и 3 години преди растението да е готово за бране. В добавка към това, чаените растения имат нужда от определено количество дъждове годишно. Едни от най-качествените чаени растения се отглеждат при 1500 м. надморска височина и въпреки, че тези растения растат много бавно, чаят който се получава от тях е с много добър вкус и високо качество.

Каква е разликата между черен, бял и зелен чай?

Както консумацията, така и технологията на преработка на чая датира още от древността и именно там се коренят разликите в трите най-известни типове чай, които се получават от растението Camellia sinensis.

Зелен чай

Зеленият чай се получава от листата на чаеното растение, които се подлагат на определена преработка, която не включва допълнително сушене и окисление. След като бъдат събрани, зелените листа се подлагат на бърза обработка с пара или се изпичат, като по този начин се предотвратява окислението на компонентите, които се съдържат в листата. Условията при процеса на преработка могат да се променят, с което се изменя и вкуса на напитката.

Черен чай

За разлика от зеления, черния чай претърпява пълно окисление. Първоначално листата се подлагат на изсушаване, за да се загуби максимално водното съдържание и да се концентрират отделните му компоненти. След това листата се раздробяват и под действието на ензимите, съдържащи се в тях се получава естествен процес на окисление, при което едни съединения се превръщат в други.

чай

Бял чай

За получаването на белия чай, младите листа се подлагат на меко окисление. Първоначално листата се сушат на слънце, а след това, за да се предотврати окислението, се пекат при не повече от 30о С за 26 часа или повече. Обикновено белият чай има мек вкус, който зависи от условията на преработката.

Защо е полезен чаят?

Независимо дали е зелен, бял или черен, чаят е богат на естествени антиоксиданти, предимно полифеноли, на които се дължат горчивия му привкус и полезните ефекти. Черният чай например е по-горчив от зеления и белия, поради превръщането на катехините в танини при процеса на окисление.

Чаят е източник и на кофеин, чието съдържание зависи от преработката на чая и приготвянето на самата напитка. По-дългото запарване на чая ще доведе до освобождаването на повече кофеин. В чаят се съдържат още и витамини, малко количество въглехидрати и минерални елементи.

Полезните ефекти на чая се дължат предимно на епигалактокатехините. Именно на тях се дължи благоприятното действие на чая при намаляване на теглото. Също така е установено, че и черния и зеления чай намаляват вероятността от инфаркт на миокарда, понижават кръвното налягане, предотвратяват поява на рак и др. Чаят може да се консумира както за ободрение, така и за успокояване и намаляване на стреса. Освен това редовното приемане на чай благоприятства всеобщия тонус на организма, като го предпазва от вредното влияние на оксидативния стрес.