Публикации

Шипка – познаваме ли съдържанието и действието на билката?

шипка

шипкаШипката определено е едно от най-добре познатите и най-често употребявани билки. В някои страни я наричат “dog rose” – кучешка роза, наименование, което идва от буквалния превод на латинското име на растението – Rosa canina. А това прозвище шипката си спечелила, заради вярването, че може да лекува ухапвания от кучета, заразени с бяс.

Като повечето традиционно използвани билки, и около шипката съществуват някои поверия и вярвания. Счита се, че червените плодове на растението са символ на просперитета и плодовитостта, а шипката като цяло можела да привлича здраве и богатство. Вярвало се е също така, че ако плодовете се сложат под възглавницата, ще предпазят спящия от кошмари и зли духове.

В етномедицината шипката активно се е използвала за лечение на заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при ревматоидни състояния и артрит. Най-вече обаче шипката се употребявала за облекчаване на грип и настинки, както и за прочистване на храносмилателната система.

Шипката е най-известна с изключително високото съдържание на витамин С. Поради тази причина по времето на Втората Световна война, шипката била активно засаждана в т.нар. „градини на победата“, които осигурявали прехрана. Също така била засаждана и по диви места, за да може винаги да е под ръка на войниците.

Въпреки, че шипката е много често срещано растение в България и шипковия мармалад е традиционен продукт за страната ни, доколко всъщност познаваме съдържанието и действието на билката?

Плодовете на шипката са богати на захари, органични киселини, пектин, флавоноиди, танини, каротеноиди, както и на витамини – витамин С, витамин В1, витамин В2, макро- и микроелементи. Установено е, че съдържанието на витамин С в шипката е по-високо от това в цитрусите.

шипка

Също така плодовете са и богат източник на фенолни съединения, проявяващи антиоксидантни свойства, а семена на шипката са богати на есенциални мастни киселини като линолова киселина, линоленова киселина и други.

Проследяван е антибактериалния потенциал на билката и е установено, че екстракти от шипка инхибират формирането на биофилм от патогена Staphylococcus aureus.

За какво е полезна шипката?

Високото съдържание на витамин С прави плодовете на шипката отличен имуностимулант, като консумирането им предпазва организма от настинки, грип и заболявания на горните дихателни пътища. Освен това витамин С, благоприятства синтеза на колаген, което е много важно за поддържане на здрави кръвоносни съдове и здрава кожа.

Наличието на феноли и флавоноиди с антиоксидантни свойства спомага за общия тонус на организма, подпомага метаболизма и предпазва от развитието на хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес.

Органичните киселини и пектиновите вещества придават на шипката диуретично и слабително действие. Чай от шипка има пречистващо действие върху организма, като стимулира уринирането и подпомага храносмилането.

Високото съдържание на витамини С, А, Е и В, в комбинация с антиоксидантните съединения в шипката я правят отлично средство за поддържане на красива и здрава кожа, придавайки ѝ еластичност и предпазвайки я от вредните влияния на околната среда.