Публикации

Природни лекове за акне – билки, етерични масла, хранене

акне
акне

Индийска сарсапарила (Hemidesmus incidus)

Акнето е често срещано и сериозно заболяване на кожата, което засяга около 80% от юношите и младите хора между 11 и 30 годишна възраст. Дори и след преминаването на възрастта, в която акнето има своя пик, при някои хора, под влиянието на вредните фактори на околната среда, симптомите на акне продължават.

Какви са причините за появата на акне?

В ранна възраст причината е промяна в секрецията на мастните жлези. Тази промяна води до изменение в метаболизма на пропионобактериите, които са нормален обитател на човешката кожа. Активния метаболизъм на тези микроорганизми генерира свободни радикали, които допълнително влошават здравето на кожата. Излагането на вредните влияния на околната среда като мръсен въздух, вредни емисии, силна слънчева светлина също са фактор за продължаването на заболяването. Хормоналния дисбаланс, както и неправилното хранене също действат неблагоприятно и влошават състоянието на кожата при вече възрастни хора.

Както за много други заболявания, така и за акнето съществуват билки, които са използвани от край време за неговото лечение. Най-яркият пример са билките, които са включени в различни аюрведични рецепти.

Azadirachta indica (Нийм), Curcuma longa (Куркума) и Hemidesmus incidus (Индийска сарсапарила) активно се използват в различни формулировки за лечение на акне и кожни заболявания. Установено е, че значително потискат образуването на свободни радикали от метаболизма на бактерията P.acnes, която най-често е отговорна за появата на акне. В тази формулировка се включва и Алое вера, което има по-ниска антибактериална активност, но за сметка на това овлажнява кожата и регулира образуването на себум.

акне

Нийм (Azadirachta indica)

Етерични масла от евкалипт и австралийско чаено дърво също са едни от древните лекове за кожни заболявания и широко се използват за лечението на акне. Гел, съдържащ екстракт от чаено дърво намалява симптомите на акне по кожата, като същевременно има много малко странични ефекти, в сравнение с референтното вещество бензоил пероксид. Инхибиращата активност на чаеното дърво върху микроорганизми като S.aureus, S.epidermitis, P.acnes се дължи на основните компоненти на етеричното масло – α-терпинеол и α-пинен. Трябва да се вземе в предвид дозата на екстракта, тъй като в редки случаи може да предизвика алергични реакции при хора с чувствителна кожа.

Розата (Rosa damascene) също е много ефективна при лечение на акне и проблемна кожа, тъй като е установено, че действително инхибира растежа на P.acnes.

Много билки, които ежедневно приемаме под формата на чай също оказват благоприятно действие при проблемна и склонна към акне кожа. Растения, съдържащи противовъзпалителни съединения като апигенин, лутеолин и др. значително биха намалили симптомите на акне и биха ускорили неговото лечение.

При това състояние е изключително важен и приемът на съединения с антиоксидантна активност. На първо място това е аскорбинова киселина (витамин С), която освен, че значително спомага за обезвреждането на свободните радикали, участва и в синтеза на колаген, който поддържа вътрешната защита на кожата.

Приемът на дребни червени плодове като боровинки, малини и годжи бери, които са богати на антоцианини и флавоноиди намалява оксидативния стрес, както и спомагат за заздравяването на кожата и поддържане на нейните защитни механизми.