Публикации

Природни репеленти срещу насекоми

репеленти

репелентиС покачването на температурите и с настъпване на топлите месеци, започваме да прекарваме все повече време навън сред природата. Хубавото и топло време обаче освен нас, привлича и някои неприятели на хората – основно упоритите комари.

Основната защита срещу комарите са добре познатите ни синтетични репеленти. Природата обаче е богата на растителни видове, които могат да послужат като естествено средство за отблъскване на комари. Все пак именно в растенията са открити субстанциите, които днес се синтезират химически, за да послужат като репеленти.

Много растителни видове продуцират вещества, които служат за защита на самите тях срещу различни насекоми. Именно тези вещества могат да се употребяват и от хората за отблъскване на различни насекоми.

Като естествени репеленти, растенията са били използвани още в Древна Гърция, Рим и Индия. Най-често употребата им се състояла в изгарянето на надземните части. Днес този метод продължава да се използва в по-бедните страни.

Кои са най-известните растителни репеленти?

Лимонов евкалипт

Активността на този растителен вид срещу насекоми е била открита през 1960 г. Растението е източник на етерично масло, основен компонент на което е цитронелал, който активно се използва в козметиката поради приятния си аромат. Било е установено обаче, че отпадъчния дестилат от хидродестилацията на етеричното масло бил по-ефективен срещу комари, отколкото самото етерично масло. Веществото, което се съдържа в дестилата е параментан 3,8 – диол и за разлика от другите летливи растителни монотерпени, се изпарява при по-ниски температури и затова има по-дълготрайно действие.

Цитронела

Цитронела е етерично масло, което се извлича от растенията от род  Cymbopogon (лимонова трева) и е едно от най-известните естествени средства против комари. Етеричното масло съдържа цитронелол, цитронелал, гераниол, цитрал, α-пинен и лимонен.

репеленти

Концентрацията на маслото трябва да е между 5 и 10%, тъй като по-високи концентрации могат да предизвикат дразнене по кожата.

Други

Растенията от сем. Устноцветни като мента, лавандула, розмарин и много други са потенциални източници на етерични масла, чиито компоненти действат като репеленти. Много често растенията са закачвани по праговете на домовете и прозорците като тази употреба е останала още от древността.

Едни от най-ефективните растения срещу насекоми, в частност комари, са мащерка, мента, пелин, както и маслата от пачули, карамфил и др.

Недостатъкът на употребата на репеленти с растителен произход е, че активните вещества често са летливи монотерпени и предоставят защита за много кратко време. Това обаче може да бъде преодоляно като се използват фиксиращи вещества, каквото е ванилина например. Друг недостатък е, че директното прилагане на етеричното масло върху кожата може да предизвика дразнене.

Какво да засадим в градината си, за да имаме надеждна защита срещу комари?

Повечето ароматни растения, които често се използват и като подправки ще свършат работа. Най-ефективни са лавандула, невен, цитронела, коча билка (Nepeta sp.), розмарин, босилек, здравец.

Освен, че ще отблъснат комарите, тези растения ще предпазят и някои културни растителни видове от насекоми-вредители.