Публикации

Хапвайте аспержи при задръжка на вода!

аспержи

аспержиПреди време аспержите се считаха за деликатес по нашите ширини. Днес аспержите придобиват все по-широка популярност не толкова заради вкуса си, колкото заради ценните си хранителни качества.

Всъщност името „аспержи“ идва от наименованието на цялото растение аспарагус – Asparagus officinalis. Видът е многогодишно тревисто растение, което достига до 100-150 см височина. Произлиза от Европа и Западна Азия.

Понастоящем аспарагусът е широко култивирано растение, като най-големия производител е Китай, следван от Перу и Мексико.

Всъщност аспарагусът е използван както за храна, така и за медицински цели още преди Христа. Растението е било активно използвано в Сирия, Испания и Гърция. Римляните употребявали свежите стъбла на аспарагуса (аспержите) и ги изсушавали за през зимата.

Никак не е случайно, че употребата на аспарагуса се е запазила и до днес. Растението е богато както на хранителни вещества, така и на биологично-активни съединения.

Аспержите като хранителен източник

Това, което наричаме аспержи са младите стъбла на аспарагуса. Добре е да се консумират преди пъпките да са се разтворили, тъй като след това стъблата бързо се втвърдяват. Дебелината на стъблото е индикатор за възрастта на растението, като по-старите растения имат по-дебели стъбла.

Активната употреба на аспержите като храна се дължи на ниското съдържание на калории, липсата на мазнини и същевременно високото съдържание на протеин и богатия набор от витамини – витамин С, витамин Е, витамин В6, фолиева киселина, както и на минерални елементи като калий, селен, магнезий, хром и др.. Освен това аспержите са богати на аминокиселината аспарагин, откъдето и самата аминокиселина е получила наименованието си.

Аспарагусът като медицинско растение

аспержи

Почти всички части на аспарагуса са богати на биологично-активни вещества. Корените съдържат сапонини, сарсапогенин, шатаварин, кверцетин и рутин. Листата, цветовете и плодовете се характеризират с високо съдържание на антиоксидантни съединения като кверцетин и други.

В миналото, а и днес, аспарагусът е известен най-вече със своето диуретично действие. Това го прави отлично средство за пречистване на организма от токсини и излишна вода, като същевременно допринася и за поддържането на здрав уринарен тракт.

Липсата на мазнини и ниското съдържание на въглехидрати прави аспержите подходяща храна при намаляване или регулиране на теглото.

Високото съдържание на различни антиоксидантни съединения възпрепятства появата на хронични заболявания и подпомага облекчаването на вече възникнали такива. Консумирането на аспержи подпомага поддържането на добро здравословно състояние на организма, като намалява оксидативния стрес.

Аспержите подпомагат и храносмилането и поддържането на здрав храносмилателен тракт. Също така защитават черния дроб от вредното влияние на алкохола.

По принцип аспержите се считат за безвредна храна, когато се приемат в препоръчителните дози. Въпреки това не се препоръчва консумирането на аспержи от хора с бъбречни заболявания и диария!