Публикации

5 начина да избегнете подуването на стомаха през лятото

подуване на стомаха

подуване на стомахаЛятото е сезона на горещото време, дългите дни, барбекюто, бикините и често – на подутия стомах. В тази статия ще ви посъветваме – какво трябва да направите, за да се чувствате чудесно през това лято.

Какви са причините за подуването на стомаха през лятото

Аюрведа лекарите обясняват, че тази симптоматика е част от естествения процес, при който ние сме еволюирали като човешки същества. Ето какво казват по въпроса: „Нашето тяло редуцира производството на храносмилателни киселини през лятото, което от своя страна намалява риска от прегряване на организма”. И тук можем да дадем едно сравнение: „Както сменяме режима на нашия климатик – от зимен на летен, така и нашето тяло автоматично се наглася за горещото лято чрез отслабване на храносмилателния огън”.

5 начина да избегнете подуването на стомаха през лятото

Пийте повече вода

Водата промива храносмилателната система. Много хора считат, че тя ще ги надуе допълнително, но това не вярно. Тя ще помогне за бързото изхвърляне на метаболитните отпадъци и ще охлади тялото ви. Наблегнете на пиенето на чиста вода – не газирана, ароматизирана или подсладена.

Избягвайте леда

В Аюрведа има специална техника за пиене на вода, наречена – „топли глътки”. Ето какво се казва в древните текстове – „Топлата вода омекотява стомашно-чревния тракт, стимулира движението на лимфата и хидратира клетките по ефективно, отколкото студената”. Просто пийте вода често, но не в големи количества наведнъж, като се опитвайте да е топла или в най-лошия случай – със стайна температура.

подуване на стомаха

Наблегнете на леките, пресни, сезонни храни

Както споменахме по горе, храносмилането е по-слабо през лятото, отколкото през зимата. То се „ускорява“ през студените месеци, за да може да смиламе ядките, зърнените култури и месото – храни, които ще затоплят тялото отвътре-навън, когато бъде използвана тяхната енергия.

Според Аюрведа през лятото тялото предпочита „цели храни”, за които е необходимо минимално усилие при храносмилането. По-слабата работа на стомаха означава, че тялото ще може да „остане хладно за по-дълго време”. Ето нещо, което ще ви бъде полезно да запомните:

„През лятото храната е ‘сготвена’ върху дърветата благодарение на директния ‘огън’ на слънцето”

Избягвайте зърнените и млечните храни

Храните, които трябва „да бъдат складирани за зимата се жънат в края на лятото или есента”. Млечните продукти, като сирене и кашкавал, традиционно са били приготвяни от излишъка на мляко, когато не е имало нужда от него за изхранване на малките. Трайния характер на една храна по принцип предполага времето на нейното консумиране. Лятото е сезона, в който се препоръчват нетрайните храни, които се намират в изобилие.

Време между храненията

Опитайте се между вечерята и закуската на следващия ден да оставите един интервал от 13 часа, през който да не консумирате храна. Това е необходимото време за пълното разграждане на мазнините и храносмилателната система ще може да си почине.