Публикации

Зехтинът – златото на Средиземноморието

зехтин

зехтинКогато става дума за Средиземноморието не може да не отдадем заслужено внимание на един от най-известните и полезни продукти от този регион – зехтинът.

Това многофункционално масло от край време се е използвало от човечеството и никак не е случайно, че продължава да бъде ценен продукт. Използвано е за готвене, за козметични цели, за лечение на различни заболявания, както и за редица ритуали.

Зехтинът се получава от дървесния вид Olea europea, който се отглежда навсякъде по Средиземноморието и днес има различни разновидности от това растение.

От археологични открития е установено, че маслиновото дърво съществува отпреди 20-40 млн. години, през периода Олигоцен. За първи път растителния вид бил култивиран преди 7000 години, през Бронзовата епоха.

Още от край време маслиновото дърво се счита за свещено и едно от първите растения, които се споменават в Тората, а също така се споменава и в Корана.

Първите записки за екстракцията на зехтин са именно от Тората, по време на изселването на евреите от Египет – 13-ти век преди Христа. По това време зехтинът се е извличал чрез ръчна обработка на маслините и се е съхранявал в специални съдове, пазени от жреци. Това е така, защото по това време зехтинът изключително много се е използвал за различни свещени ритуали.

В Гърция например зехтинът е бил използван в храмовете при различни свещени церемонии. Интересен е и фактът, че олимпийския „вечен огън“ произлиза именно от зехтина. Също така победителите от Олимпийските игри били коронясвани именно с клонки от маслиново дърво.

В античността била и много известна употребата на зехтина като козметично средство. В древен Египет го използвали за почистване и овлажняване на кожата, както и като антибактериално средство. В древна Гърция пък зехтинът се използвал от войните преди и след битка, както и за преодоляване на мускулната болка.

Днес зехтинът е още по-популярен и разбира се, още по-употребяван. Производството на зехтин се равнява на 3,05 млн. тона годишно, като първенци са Испания, Италия, Гърция, Тунис и Мароко.

Както прави зехтинът толкова специален и до днес?

Широката употреба и благоприятното действие на зехтинът се дължи на химичния състав на плодовете (маслините) на маслиновото дърво, от които се произвежда.

Установено е, че плодовете съдържат значително количество флавоноиди, феноли и някои видове иридоиди, които придават на зехтина отлични антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Основното съединение от групата на фенолите е 3,4 – дихидроксифенилгликол. Други съединения, които се съдържат в плодовете са галактолипиди, триацилглицероли и мастни киселини.

Всички тези съединения попадат и в зехтина, стига той да е студено пресован или така наречения “extra virgin olive oil”. Този начин на обработка запазва полезните вещества в зехтина, като ненаситените мастни киселини и антиоксидантните съединения като кверцетин, лутеолин, апигенин и други.

зехтин

Старо маслиново дърво

Богатият набор на биологично активни вещества в зехтина обуславя и неговата дълга история на употреба в етномедицината. Използвал се е при рани, ревматични болки, за лечение на хемороиди и сърдечно-съдови смущения. Смятало се е също така, че редовното прилагане на зехтин върху косата предотвратява нейното опадване.

Днес се провеждат редица изследвания, за да се потвърди действието на зехтина при различни заболявания. Установено е, че редовния прием на зехтин би могло да подпомогне лечението на диабет, заради високото съдържание на антиоксидантни вещества, главното от които е олеоропеин.

Също така зехтинът проявява и забележителен болкоуспокояващ ефект, който се дължи на съединението олеокантал, което много наподобява синтетичния „Ибупрофен“.

Зехтинът оказва и благоприятно действие върху  храносмилателния тракт, като подпомага храносмилането. Също така подпомага и за намаляването на холестерола.

От хранителна гледна точка зехтинът е богат източник на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които всъщност за полезните мазнини за нашия организъм.

Съществуват различни разновидности зехтин според начина на преработка. За най-добри резултати и ефекти върху организма използвайте студено пресован зехтин, който се произвежда от изцяло ръчно преработени маслини и не се добавят консерванти.