Публикации

Билки и лекове при ухапване или ужилване от насекоми

ужилване

ужилванеЛятото е любим сезон на мнозина, това е и времето в което можем да прекарваме голяма част от деня си навън – на планина или на море. Високите температури обаче благоприятстват и някои наши неприятели – хапещите и жилещите насекоми. В предишна статия ви запознахме с най-използваните природни репеленти за отблъскване на насекоми, а в тази статия ще се запознаете с най-често срещаните жилещи и хапещи насекоми и най-вече какви естествени средства за облекчаване на симптомите от ухапване и ужилване можем да използваме.

Обикновено ухапването от насекоми води до обикновен дискомфорт, но има случаи, в които може да бъде силно болезнено или да ни причини заболявания, чиито преносители са именно насекомите. Примери за това са някои видове комари, преносители на малария и някои кърлежи, преносители на лаймска болест.

В България можем да бъдем малко по-спокойни, тъй като обикновено насекомите преносители на подобни заболявания виреят при много по-горещ и влажен климат.

Правилното идентифициране на ухапването значително би ни помогнало правилно да третираме засегнатото място.

Ето и кои са най-честите ужилвания и ухапвания от насекоми и как лесно да ги разпознаем:

ужилване

ужилване от пчела

Пчели и оси

Обикновено ужилването от оси и пчели е съпроводено с подуване, червенина и малко бяло петънце на засегнатото място, което е съпроводено с мигновена, остра болка. Тук трябва да се вземе в предвид дали жилото на насекомото е останало под кожата. Обикновено това се случва при ужилване от пчела , която без жилото си, скоро след това умира.

Комари

Ухапване, което е познато на всеки. Обикновено се появява червено подуто петно, което се възпалява бързо. Понякога има и червена точица в средата. Обикновено рискът от инфекция при ухапване от комари идва ако мястото се дразни и чеше интензивно.

ужилване

Лечебна ружа

Кърлежи

По принцип ухапването от кърлежи прилича на всяко друго ухапване от насекоми. Много често не се забелязва дълго време, освен ако кърлежа не е останал върху кожата. Тогава може лесно да бъде забелязано и незабавно трябва да се извади от специалист. Обикновено кърлежите търсят топли участъци по тялото и ако след време падне сам от мястото на закачане, раната бързо би заздравяла.

Как да облекчим симптомите от ухапването или ужилването?

Много от растенията са източник на съединения, които проявяват различни ефекти при ухапване от насекоми. Едни действат охлаждащо и така отслабват болката, а други действат противовъзпалително и предотвратяват по-нататъшна инфекция.

Охлаждащ ефект оказват камфора, етеричното масло от мента и карамфил. Силно противовъзпалително действие имат маслата от лавандула, мащерка, евкалипт и лайка, които освен това допринасят за по-бързото заздравяване на засегнатото място. Други етерични масла, които действат благоприятно са от розмарин и босилек, поради съдържанието на тимол, който има силно противовъзпалително действие. Когато се прилагат етерични масла върху кожата трябва да се разтварят в базови масла.

В листата на много растения се съдържат и фенолни и флавоноидни съединения с мощно противовъзпалително действие. Ярък пример за това е живовлякът, който от край време се използва за налагане на рани. При ухапване от насекоми може само да смачкате няколко листенца живовляк и да ги наложите на засегнатото място. Други растения, които биха могли да се използват по този начин са магданозът и лечебната ружа, която освен противовъзпалителни съединения съдържа и слузни вещества, които оказват и охлаждащ ефект.