Публикации

Черен синап – при респираторни проблеми и синузит

черен синап

черен синапЧерният синап (Brassica nigra) e едногодишно тревисто растение, което предимно се среща като култивирано заради своите тъмни семена. Произлиза от тропическите региони на Северна Африка, умерените региони на Европа и някои части на Азия.

Още преди 2000 години, семената на черният синап са били използвани като подправка, а листата били мариновани в оцет. През 13-ти век, във Франция, семената били смесвани с ферментирал гроздов сок и така всъщност била създадена горчицата, която днес е много популярна по целия свят.

В Индия от семената на черния синап се прави къри или се слагат в нагорещена мазнина или гхи, при което се разпукват и така отделят компонентите си, които им придават характерен вкус. В Етиопия черния синап се култивира като хранителен източник и листата и стъблата обикновено се готвят.

В миналото черният синап е бил доста популярно средство при настинки и респираторни проблеми. Във Великобритания например, хората го използвали за „горещи бани“ или при настинки. Семената пък били смесвани с мед за потискане на грипни състояния. В Канада смесвали семената с вода и брашно и от сместа правили лапи, които налагали върху гръдния кош и гърба за облекчаване на респираторни смущения. Лапи от семената на синап се правели и при мускулни болки.

синап

Макар и днес черният синап да е по-известен с горчицата, която се прави от него, в миналото растението е намирало редица приложения. Използвало се е при ревматизъм, невралгия, спазми, при ухапване от змии и при зъбобол. Семената често са се консумирали като тонизиращо средство, както и за стимулиране на апетита.

Химичният състав на черния синап се характеризира с алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, въглехидрати. Едни от характерните съединения на растението са синапин, мирцин, синигрин. Нивото на синигрин е изключително високо в семената и именно на това съединение се дължат фармакологичните им свойства – антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противовъзпалителни.

От лабораторни изследвания е било установено, че антибактериалната активност на екстракт от семената на черен синап спрямо бактерии като Klabsiella и Pseudomonas е много близка до използвания като референция антибиотик. Също така е установено, че синигринът действително ускорява процеса на зарастване на рани, което обяснява употребата на семената от черен синап като лапи при нараняване.

Семената от черен синап са и много ефективни при грипни състояния, тъй като имат загряващо действие и бързо спомагат за свалянето на температурата. Също така вдишването на масло от черен синап спомага за отпушването на носа и синусите, действа отхрачващо и подпомага дихателния процес.

Загряващото действие на черния синап спомага и за облекчаването на различни ревматични и мускулни болки.

Освен биологично-активни съединения семената на черния синап се характеризират и с богато съдържание на хранителни вещества. Установено е голямо количество на мононенаситени мастни киселини и много ниски нива на наситени мазнини, което прави семената на черния синап и продукти от тях подходящи за употреба от хора с висок холестерол. Съдържат още ниацин, витамин С, витамин Е, както и някои важни минерални елементи като цинк, калций, магнезий и др..

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]