Публикации

Лодра – Билката за женско здраве (Божествената кора)

L O D H RA –Латинско наименование : /Symplocos racemose

В текстове на Аюрведа, кората на растението Лодхра (Лодра) се споменава като божествената кора, известна като билка за женското здраве. В Бхава Пракаша Самхита – трактакт съставен от Бхава Мишра в три раздела (кханда),  последният с наименование „Уттара кханда“, е бил посветен именно на средствата за подмладяващи терапии и създаването на лекарствени рецепти. Негов автор е Бенаресе  (Варанаси), живял през 1550 г.   считан за „скъпоценен камък“ сред лекарите и велик учен за своето време. Този трактат и до днес се признава за един изключителен труд по Аюрведа, в който авторът не само е изложил наследството на своите предци, но и собствените си възгледи и опит.

Той включвал произхода на индийската медицина, космология и анатомия, ембриология, физиология, патология, педиатрия, растителна терапия, диетика, подмладяващи средства и еликсири, всички те спомагащи за продължаване живота на човека в неговата цялост и пълноценно здраве! Произведението  Бхава Пракаша Самхита е  получило признание като цялостно ръководство по етиология, симптоматика и терапия. В този труд, растението Лодра се именува като –„Шаваро“ ( Това, което прави тялото и кожата стегнати и много привлекателни) и „Галавастатха“ – (помага на цялото тяло да съхрани своята форма). Всъщност самото название на санскрит се превежда като „прави тялото еластично“.

В Индия лековитото растение се счита като растението на женската красота, преди всичко заради божествената си същност и високи положителни вибрации, на самото растение. Лодра прониква и очиства човешката душа, като внася светлина и я вдъхновява спомагайки „лотоса на сърцето“ да се разтвори и да се съединят светлината на душата и ума. Настъпилото вътрешно сияние започва да се отразява върху женското лице, кара го да блести, спомага за изравняване на тена и то става много привлекателно.

Аюрведичното растение се среща в тропиците и субтропиците на Азия, Австралия и Америка, в Северна и Източна Индия. Вирее и на надморска височина от 1400 метра в Хималаите.

Химичен състав: алкалоиди, харман, фитостероли, гликозиди. Изолирани са и широк спектър от биоактивни съединения включително: флавоноиди, танини, линолова киселина, салирепозид, бета – амирин, бета – ситостерол и бета – ситостерол гликозид, симлокозозид, симловерозид, бензоилсалирепозид, салирепозид и др.

Основно за лечение  се използва  кората или дървото, стрити на прах в аюрведични смеси, които служат и за направата на паста за масаж против кървящи венци. Лодра се прилага и като противоотрова срещу ухапвания от змии и скорпиони. Широко приложение намира и при заболявания на очите, кожата, ушите, черния дроб, тумори, гинекологични проблеми, астма, бронхит, треска, артрит, хемороиди, меноралгия, диспепсия, метеоризъм, левкорея, дизентерия, галактозурия, скрофула. Едно от мощните й действия е в сферата на козметиката – участва в състава на кремове за лице, ръце, тяло, антицелулитни продукти. Премахва стрии и белези, възстановява и укрепва тургора. Билката успокоява кожата от дразнения и алергии. Притежава фотосенсибилизиращи свойства, лекува и витилиго. Предпазва кожата от влиянието на ултравиолетовите лъчи и запазва нейния естествен цвят.