Публикации

Читрак – Силният метаболизъм

Огънят – символ на трансформацията в човека. Огънят на тялото усвоява храната, като частично я превръща в мазнини (дълготрайни енергийни резерви) и мускули, за да я превърне в налична енергия. Огънят е в основата на нервната динамика, включително на нейните висши форми, като чувства и мисли и емоции“ – така се описва един от петте елемента в книгата „Аюрведа – живей вкусно и не боледувай“ на автора Ян Раздобурдин.

Растението Plumbago zeylanica или „Читрак“ е известно в Аюрведичната медицина като най – подходящото природно средство за увеличаване на храносмилателния огън (Агни) и за засилване на метаболизма. В тялото на човека гори най – истинският огън, това е естествената стомашна киселина. Агни присъства във всяка тъкан, всяка клетка, тъй като е необходим за тяхното поддържане и устойчивост на организма. Агни унищожава чужди микроорганизми и токсини в стомаха и червата – като по този начин защитава естествената флора в тези органи.

Плумбаг или Читрак в аюрведичната практика се използва и при мускулни и ставни болки. Смята се, че коренът и кората на растението имат аналгетични и противовъзпалителни свойства. Често лечебното растение участва в комбинация с други билки при направата на отвари и тинктури по аюрведични формули. Оказва и много добро действие за регулиране на теглото. В древността паста от Читрак добавена към мляко се е ползвала външно за лечение на проказа и други трудно лечими кожни болести, а в днешно време с растението се лекуват афти, хемороиди, възпаления и образувания на анално – ректалната област.

В друга древна медицинска система Сиддха, която е била написана върху ръкописи от палмови листа, в щата Тамил Наду – в Южна Индия, Читрак влиза в състава наравно с други лекарствени средства за лечение на онкологични заболявания на матката, млечните жлези и белите дробове. В днешно време съвременната медицина провежда задълбочени лабораторни и клинични тестове с това растение, с цел намиране на лек срещу онкологичните заболявания.