Архив

Гъбите Майтаке – подкрепа на имунната система

Maitake-Mushrooms

Майтаке (Maitake, Grifola Frondosa) са ядливи гъби, които растат на големи колонии в основата на дървета и предимно по дъбовете. Гъбата майтаке се открива най-често в североизточните части на Япония и Северна Америка. В Китай и Япония я използват като билка за общо тонизиране, здраве и дълголетие. От векове насам подземните грудки са се употребявали като стимулатор на имунната система.
Гъбите Майтаке имат много важна роля в подкрепа на имунната система, тъй като могат да стимулират функцията на Т-лимфоцитите и макрофагите, а те от своя страна се борят срещу болестотворните организми, попаднали в тялото. Една от основните съставки и най-активна е полизахаридът бета-глюкан, който подпомага функцията на имунните клетки и подобрява работата им срещу вредните агенти.
Освен гъбите майтаке, други популярни видове са още рейши и шийтаке. Както и името им подсказва, родината им е Азия. Широко се използват във всички азиатски страни, а също и в Америка и Европа. Майтаке расте в Япония, по дънерите на дъбовите дървета. Майтаке са един от най-лечебните и чудодейни видове гъби, макар че на територията на континента се срещат близо 40 000 вида различни гъби. Името на растението означава „танцуващата гъба“. То се използва от дълбока древност за производството на различни лекове, медикаменти, козметични продукти. Майтаке е известна и като истински кулинарен специалитет с чудесен вкус. Истински важното приложение на майтаке в световен мащаб е в борбата против образуването на ракови клетки.
Състав:
Гъбата съдържа редица жизненоважни за организма вещества. Много е богата на витамини, и най-вече на витамините В1, В2 и D. Както знаем, витамин D се среща най-вече в прясното мляко или тялото ни го произвежда само, но само при контакт със слънчевите лъчи. Затова е много важно, когато може да си го набавим от изцяло растителен източник. Майтаке на капсули има високо ниво на протеини в състава си, също въглехидрати. Богата е на фибри и аминокиселини като глутамин, аланин, лизин. Съдържа елементите селен, калий, калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий и др. Майтаке съдържа и грифолан – важен полизахарид, който поддържа и повишава имунитета. Именно на високото съдържание на полизахариди в състава на капсулите майтаке се дължат антираковите и имуностимулиращите й качества. Освен това гъбите съдържат малко калории.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ