Публикации

Гуарана – очите на джунглата

гуарана

87584Гуарана (Paullinia cupana, Sapindaceae) e вечно зелено пълзящо растение, което се вие по дърветата в амазонската джунгла в Южна Америка. Зоната му на растеж се простира най-вече на териториите на Бразилия. Растението се отличава с огромните си листа и красивите си цветни букети.

Гуарана се използва от бразилските индианци в стимулиращи напитки, като съставка подобно на кафе или чай, както и при направата на хляб.Племената Sateré-Мауе, които живеят по поречието на река Мауес и нейните притоци култивират Гуарана. Гуарана плод прилича на човешкото око, а семената на Гуарана са като ирис на око.
Гуарана се прилага за загуба на телесно тегло, за увеличаване на издръжливостта при спорт, като стимулант и за намаляване на физическата и психическа умора. Някои хора прилагат гуарана и за лечение на ниско кръвно налягане и при синдром на хроничната умора, а също и за предпазване от малария и дизентерия. Растението се прилага за повишаване на либидото и за увеличаване на отделяната урина (повишаване на диурезата).
Гуараната съдържа голямо количество – гуаранин, химична субстанция която има сходни характеристики с тези на кофеина. Това прави гуараната стимулант, подобен на кафето и означава, че:

– ускорява възприемането на информацията чрез сетивата
– намалява сънливостта
– подпомага продължителната физическа и умствена активност
– благоприятна е при алкохолна детоксикация и махмурлук
– потиска апетита
– повишава кръвното налягане и ускорява пулса

Друга основна полза от приема като хранителна добавка е положителният ефект върху редукцията на теглото. Подобно на други растения, съдържащи кофеин, гуараната действа като средство за потискане на апетита. Едновременно с това обаче, растението притежава допълнителен ефект на повишаване изгарянето на калории, участва в повишаване на термогенезата. Eтo зaщo e пpeпopъчитeлнo пpиeмът дa ce cъчeтae c peдoвнa физичecĸa aĸтивнocт.
Прилага се в южноамериканската култура дълги години, включително още през времето на Ацтеките. Един от основните положителни ефекти, заради който растението се използва и до днес, е успокояващият ѝ ефект върху раздразен и нервен стомах. Гуарана се прилага от много народи за облекчаване на стомашни киселини и при диария. Счита се, че този ефект на растението се дължи на съдържащите се в него танини.
Гуарана повлиява положително концентрацията и процесите на запомняне, особено ако се комбинира с женшен и родиола. Тя намалява психическата и физическата умора и може с успех да се прилага в условия на умствено пренапрежение (например при подготовка за изпит).
Специалистите препоръчват заради тонизиращото действие на гуараната тя да се приема сутрин. Прекалено големите дози могат да ви докарат главоболие, тревожност, шум в ушите, болка при уриниране, болки в стомаха и неритмична сърдечна дейност.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: