Публикации

Босвелия – древен лек за артрит, астма и колит

Босвелия

босвелияБосвелия Серата е известна билка, използвана предимно за лечението на остеоартрити, мускулни болки и подагра. Намира широко приложение като заместител на съвременните болкоуспокоителни медикаменти.
Смолата от Босвелия се е използвала за прекадяване по време на религиозни и културни ритуали от незапомнени времена. Босвелия Серата (Boswellia serrata) е средно по големина дърво, растящо в сухите планински райони на Индия, Северна Африка и Средния Изток. Течната смолата се източва от разрез, издълбан в ствола на дървото и след това се складира в специално изработени бамбукови кошници, за да се отстрани маслото от нея и да се получи твърдо вещество. След този процес смолата от Босвелия се сортира по класове според нейния аромат, цвят, форма и размер. От течната смола може да бъде извлечено 30-60% твърда смола, 5-10% етерични масла, които са разтворими в органични разтворители, останалата част съставлява полизахариди.

Босвелия наистина е лечебно растение, което има забележителни противовъзпалителни свойства, които тепърва биват отново открити в днешно време. В смолата на Босвелия са открити благотворни химични съединения, които се секретират по естествен начин от дървото, за да го предпазят от паразити и насекоми.

БосвелияБосвелия съдържа т.нар. босвелиеви киселини, които имат силни противовъзпалителни свойства. Те блокират свръхпродукцията на нови клетки в увредените тъкани, като в същото време увеличават притока на кръв в тези участъци. Тази комбинация допринася за повишаване на гъвкавостта и намаляване на сковаността при регенерацията на тъканите в свързващите звена на човешкото тяло – стави и сухожилия.

Много изследвания са показали, че Босвелия е също толкова ефективна, колкото нестероидните препарати, използвани за третиране на възпалени стави, сухожилия и при хронични болки. Босвелиевите киселини действат, като редуцират редица възпалителни ензими, освен това активни съставки в растението имат силно аналгетично действие.
Босвелия е показала удивителни резултати при намаляването на възпалителните процеси, породени от заболявания като – болестта на Крон, ревматоиден артрит, астма, остеоартрит.

dest-tree2Някои изследвания показват, че босвелиевата киселина, може да предотврати образуването на левкотриени в тялото. Левкотриените са хормоноподобни вещества, до голяма степен отговорни за процесите на възпаление, както и за развитието на астма. Това респираторно заболяване е свързано с бронхиално-мускулни контракции, като проведените изследвания показват, че Босвелия значително намалява броя на пристъпите. Този ефект се постига благодарение на свойството на Босвелия да спира производството на ензима – HLE, който стимулира секрецията на слуз, което от своя страна може да играе значителна роля при лечението на цистозни фибрози, бронхиални астми и синдром на остра респираторна недостатъчност.
Левкотриените се счита, че са основна причина за възпалителните колити. Според специалистите, приемането на екстракт от Босвелия – 350 мг. три пъти дневно е еквивалентно на лечението с медикамента – Сулфасалазин ( 1гр. три пъти дневно), който е чревно противовъзпалително и противоревматично лекарство.
При друго клинично изпитание са били сравнени ефектите на Босвелия екстракт и лекарството – Mesalazine при лечение на болестта на Крон. В теста участвали 44 пациента, третирани с Босвелия и съответно 39 с медикамента. Крайният резултат показал, че лечението с Босвелия е също толкова ефективно, колкото фармацевтичното.

 

Подобни публикации