Публикации

Подагра – кои билки са ефективни?

подагра

подаграПодаграта е вид ревматично заболяване, което в последно време зачестява значително. Това състояние е било известно още от времето на Древен Египет и не случайно подаграта е наричана „болестта на кралете“, тъй като в миналото от подагра страдали владетелите и богатите хора. Причината е била, че тогава ловът бил едно от основните хобита на богатите съсловия, а именно червеното месо е един от причинителите на подагра.

Какво представлява подаграта?

Заболяването се характеризира с възпаление най-често на ставата на палеца на крака, което е съпроводено с внезапна пареща болка, обикновено през нощта. Възпаленото място е зачервено и подуто.

Какви са причините за подагра?

Подаграта възниква, поради акумулиране на кристали пикочна киселина в ставната течност. Това се случва при високи нива на пикочна киселина в тялото, която бъбреците не могат да екскретират с урината. Пикочната киселина се получава в резултат на разграждането на пурини, които нормално се намират в човешкото тяло. Много храни обаче също са богати на пурини – предимно червеното месо и морските деликатеси. Алкохолни напитки и напитките с високо захарно съдържание също предразполагат към натрупване на пикочна киселина.

Растенията съдържат широк спектър от съединения, които чрез различни механизми могат да предотвратят появата на подагра или да спомогнат за нейното лечение.

Кои растения са ефективни при подагра?

Целина (Apium graveolens) – установено е, че семена от целина са изключително ефективни при остри прояви на подагра. Химичните съединения, съдържащи се в семената инхибират активността на ензима, отговорен за превръщането на пурините в пикочна киселина, като по този начин се предотвратява натрупването ѝ в тялото. Извлек от семената на целина има комплексно действие при лечението на подагра, тъй като съдържа и есенциални мастни киселини, които подпомагат пречистването на организма, както и съединения с противовъзпалително действие.

подагра

Семена от целина

Коприва (Urtica dioica) – едно от най-широко използваните растения в миналото за лечение на подагра. Освен, че съдържа съединения с противовъзпалителна активност, които бързо биха могли да намалят болката при подагра, копривата стимулира и дейността на бъбреците, а с това и отделянето на пикочна киселина.

Репей (Arctium lappa) – притежава мощна противовъзпалителна активност, поради което може значително да облекчи острите болки при подагра. Освен това има пречистващо действие върху кръвта и способностда стимулира отделянето на урина, с което може да предотврати натрупването на пикочна киселина и формирането на кристали.

Глухарче (Taraxacum officinale) – стимулира отделянето на течности от тялото, като по този начин намалява вероятността от натрупване на пикочна киселина. Също така стимулира дейността на бъбреците и черния дроб. Екстракти от глухарче съдържат голямо количество терпени и е установено, че проявяват мощно противовъзпалително действие.

Растенията са източник на широк набор от съединения като флавоноиди, фенолни киселини и етерични масла, които притежават добре изразена антиоксидантна и противовъзпалителна активност и биха могли да намалят риска от подагра. Установяването на здравословен режим на хранене, приемането на големи количества течности и активния начин на живот също са от решаващо значение за превенцията на заболяването или за облекчаването на симптомите.

Подобни публикации