Публикации

Семена от целина – ползи при подагра, артрит и високо кръвно

целина

целинаЦелината (Apium graveolens) безспорно е един от най-обичайните и задължителни обитатели на всяка една градина. Култивирана е още от античността и днес продължава да бъде широко използвана. Когато се говори за целината, вероятно първата асоциация е свързана с употребата ѝ в кухнята, но всъщност целината притежава редица ценни лечебни качества, което е и една от причините да се използва и до днес.

Едно от доказателствата, че целината е била популярна още в древността са редица текстове и дори художествени произведения като „Илиада“ на Омир, в които целината се споменава. Листа и цветове на целина са открити дори в гробницата на Тутанкамон.

Полезните вещества на целината се съдържат в почти всички нейни части. За кулинарни цели се използват предимно надземните части на растението. Семената от целина също намират приложение в кулинарията, но по-често се употребяват за лечебни цели и широко се използват в Аюрведа. Съществуват текстове, според които семена от целина са се използвали като болкоуспокоително средство. Също така са намирали приложение при възпаление, артрит и за намаляване на кръвното налягане.

Въпреки, че са се използвали отдавна като лечебно средство, семената от целина са най-слабо проучвани в сравнение с другите части на растението. Характеризират се с високо съдържание на протеини и витамини А, С, В, Е и К. Според някои проучвания е установено и наличието на някои биологично-активни вещества като феноли и флавоноиди с изразени антиоксидантни свойства.

Маслото от семената съдържа още палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина (омега-9), линоленова киселина (омега-6), α-лимонен, терпинеол, селинен, сантолол. Характерна особеност на маслото е, че има аромат, което се дължи на ароматното съединение сединолид.

целина

За какво са полезни семената от целина?

Приемът на семена от целина води до разширяване на кръвоносните съдове, нормализиране на кръвното налягане и стимулиране циркулацията на кръвта.

Някои съединения, които се съдържат в семената като апигенин, спомагат за намаляване на възпалението. Това прави семената от целина отлично средство при възпалителни заболявания като артрит, подагра и др.. Освен това проявяват и диуретично действие, което възпрепятства натрупването на пикочна киселина и спомагат за премахването на камъни в бъбреците.

Маслото от семена на целина има и болкоуспокотелно действие, което го прави подходящо средство при менструални болки.

Интересът към лечебните качества на семената от целина продължава да расте и тепърва предстои да бъде изяснено тяхното биологично действие.

Редно е да се вземе в предвид, че семена от целина не бива да се консумират от бременни жени, също и от хора с ниско кръвно налягане!

За целината, както и за нейните семена е характерно наличието на фуранкумарини, които се активират от слънчева светлина и при допир предизвикват кожни възпаления.

Подобни публикации