Публикации

Черница – при диабет, анемия и висок холестерол

черница

черницаЧерницата е дървесен вид, чиято родина е Индия, но бързо бива пренесена в други страни по света, където вече все по-широко се култивира. Това се дължи на високата хранителна и лечебна стойност, която притежават листата и плодовете на дървото.

В България черницата е широко разпространена, по-често като засаждано дърво. Може да се забележи дори по улиците на големите градове.

Плодовете на дървото са високо ценени и широко употребявани поради сладкия си вкус и редицата си полезни ефекти върху човешкото здраве. Характеризират се с високо съдържание на антоцианини, на които се дължи и наситения цвят на плодовете на черната черница. Също така именно на високите нива на антоцианини се дължат и фармакологичните свойства на плодовете, а именно тяхната висока антиоксидантна, противовъзпалителна и антибактериална активност. В китайската народна медицина плодовете на черницата са се използвали за лечение на диабет, хипертония, анемия, артрит и др.

Сред полезните вещества, които се съдържат в плодовете на черницата са флавоноидите лутеолин, зеаксантин, както и β-каротен, което ги прави отлично средство за ежедневно набавяне на антиоксиданти. Освен това, плодовете на черница съдържат високи нива на витамин С, с което подсилват имунната система и спомагат при борбата с грипни състояния и инфекции. Също така съдържат и високи нива на ресвeратрол, който спомага за понижаване на кръвното налягане.

черница

Плодовете са и богат източник на минерални елементи като желязо, калий, манган и магнезий. Съдържат също така богат набор от аминокиселини и витамини от групата на В-комплекса. Сок от плодовете има очистителен ефект върху кръвта и действа благоприятно  при анемия, преумора, световъртеж, слаба памет и преждевременно побеляване на косата и остаряване.

Листата на черницата не отстъпват по лечебни свойства на плодовете. Отвара от листата има благоприятен ефект при грип и настинки, като понижават температурата и също така могат да се съчетават с листа и цветове на други растения, като лайка например.

Чай от листа на черница стимулира уринирането, като по този начин възпрепятстват задържането на излишни течности в тялото. В Китай и Корея чай от листа на черница много широко се употребява и поради способността му да намалява холестерола и различни възпалителни процеси. Също така е установено, че намалява и нивото на кръвната захар при диабет тип 2. Това свойство на листата на черницата се преписват на алкалоида деоксинойримицин (deoxynojirimycin), за който се счита, че е един от най-мощните глюкозидазни инхибитори.

Листата на черницата също така са много богати на аминокиселини и протеини. Другата причина поради която видът широко се култивира е като храна на копринената буба, какавидата, която се използва за получаване на коприна.

Трябва да се вземе в предвид, че незрелите плодове и зелени части на черницата пускат бял сок, който се характеризира с известна токсичност и халюциногенен ефект!

Подобни публикации